En ple judici pel referèndum de l'1-O, la iniciativa del PP per tornar a penalitzar la convocatòria il·legal de referèndum ha naufragat. En paral·lel a les declaracions dels presos polítics Jordi Turull i Raül Romeva davant del Tribunal Suprem aquest dimarts, la majoria del Congrés ha tombat la presa en consideració del projecte de llei popular per tornar a castigar-ho amb penes de presó. Només ha aconseguit el suport de Ciutadans.

Concretament, els populars volien desfer la reforma del Codi Penal del 2005, que va despenalitzar la convocatòria il·legal de referèndum, que quedava sense retret penal. La portaveu del PP al Congrés Dolors Montserrat ha argumentat que "el Codi Penal ha de servir per prevenir-nos dels cops contra la democràcia" com el que considera que s'ha produït a Catalunya. Ha acusat el PSOE de ser "còmplice del nacionalisme". 

En la mateixa línia, des de Ciutadans, el diputat Ignacio Prendes ha rebatut que "no és cert que la democràcia estigui per sobre de la llei, diguin el que diguin els independentistes".

"Presó per a tothom"

Els socialistes s'han oposat frontalment a la iniciativa dels populars. Des del faristol, el diputat del PSOE Juan Carlos Moreno ha assegurat que el PP "confòn el càstig del delicte amb la solució del problema". Des d'Unidos Podemos, Jaume Moya ha denunciat que els populars el que volen és "presó per a tothom".