La inauguració, ahir, del Mobile World Congress va deixar una imatge singular, la del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, agafant per les espatlles la seva homòloga al Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i tot plegat en presència del rei Felip VI, el president Carles Puigdemont i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Aquesta estampa de complicitat entre els dos vicepresidents no ha passat desapercebuda, en tractar-se d’un gest que implica una certa sintonia personal i política entre Junqueras i Sáenz de Santamaría, però igualment ha desfermat la ira de sectors espanyolistes que no volen que el govern espanyol tingui cap mena de relació amb el català mentre aquest mantingui la seva intenció d’aplicar el full de ruta independentista, referèndum inclòs.

Un dels més crítics amb la fotografia ha estat l’articulista de l’ABC Herman Tertsch, que no ha dubtat a titllar d’”obscena” la imatge al mateix temps que, fidel al seu discurs ultraespanyolista, ha titllat de “colpista” i “enemic d’Espanya” el vicepresident del Govern.

Amb tot, el cert és que la imatge va arribar provocada pel fet que la vicepresidenta s’havia quedat enrere a l’hora de fer la fotografia, i quan la van fer passar davant, Junqueras la va ajudar a col·locar-se a lloc i hi va posar les mans a l’espatlla i, de fet, la va mantenir encara uns segons més.

 

soraya lasalas

Marta Lasalas

junqueras soraua sertgi alcazar

Sergi Alcàzar

La imatge ha estat foto de portada als diaris El Mundo i La Vanguardia, al primer amb el títol La complicidad de los vicepresidentes i al segon amb el peu Units pel Mobile. Tots dos juguen de manera subliminal amb la idea de bona sintonia entre Junqueras i Santamaría i alhora, ofereixen un tall vertical de la imatge, que té l’efecte d’eliminar de la imatge al president Puigdemont, que estava situat just al costat de Felip VI. L’absència de Puigdemont incrementa la idea que el Govern espanyol aposta ara per promocionar una via de diàleg directament amb Junqueras. 

 

sergi alcazar soraya junqueras

Sergi Alcàzar

En tot cas, el gest ha provocat també alguns comentaris més irònics.

Ara bé, qui ha fet la interpretació més creativa del gest de Junqueras amb Sáenz de Santamaría ha estat el mitjà Periodista Digital, que s'ha fet ressó amb el titular Soraya balla el 'la la land' amb el colpista Junqueras mentre el bufó de Mas se'n fot del Suprem.