El nou primer ministre francès, Jean Castex, batlle de Prada de Conflent, va participar el passat mes d'octubre en un acte dels alcaldes de la Catalunya Nord en contra de la repressió contra els presos polítics catalans, del qual en consta una imatge gràfica. 

La fotografia l'ha difosa el delegat de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, després que ha transcendit el nomenament de Castex, de qui ha dit que té una trajectòria política molt diferent de la del seu antecessor Manuel Valls.

Castex, que és d'origen occità, parla un correcte català, i s'ha posicionat a favor dels presos polítics. No va firmar el manifest dels alcaldes nord-catalans, però sí un text contra la violència policial durant el referèndum de l'1-O, al Conflent, en el qual es demanava la mediació internacional.

Durant anys ha estat l'amfitrió de la Universitat Catalana d'Estiu, que se celebra al seu municipi, i hi ha fet el discurs de benvinguda en català. A la imatge, el discurs del 2015 en el qual va parlar dels Països Catalans i va mostrar el seu coneixement de personatges com el violoncel·lista Pau Casals o el filòleg Pompeu Fabra, el seny ordenador de la llengua catalana, enterrat precisament en el cementiri del poble.

Jean Castex, pròxim a l'expresident Nicolas Sarkozy, combina aquest pefil català amb una sòlida formació política a París, que ha marcat el seu pas per l'Escola Nacional de l'Administració (ENA) i per l'Institut d'Estudis Polítics. 

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha recordat que el 2014 Jean Castex va escoltar a la Universitat de Prada, la conferència inaugural que hi va fer sobre la independència de Catalunya.