L'emissió de TVE del partit de futbol entre Espanya i el Kosovo ha aixecat fortes crítiques a Alemanya, pel menyspreu continu que va mostrar cap al país balcànic. El canal d'esport alemany Sport 1 ha carregat amb duresa contra l'actitud espanyola, i ha titllat d'"absurda" l'emissió, en la qual es va arribar a l'extrem d'evitar citar el nom del país i es van posar les inicials en minúscula quan les d'Espanya apareixien en majúscula. "La cadena de TVE va oferir dimecres al vespre un espectacle grotesc", ha afegit.

Segons Sport 1, el rerefons del que va passar és que "el govern espanyol no reconeix el Kosovo com a estat independent". "Per això el Ministeri de Cultura i Esports feia dies que intentava convèncer els qui feien la retransmissió que no era un partit internacional entre Espanya i el Kosovo", ha indicat. Però al seu entendre, la manera com TVE "va aplicar les instruccions del govern van ser sovint absurda".

Sport 1

"Absurda emissió televisiva a Espanya", titula el canal Sport 1, que emet per a Alemanya, Àustria i Suïssa

A més de l'obligació de no citar el nom de Kosovo i dels logos en minúscula, recorda que també es van mig censurar els himnes. "Els organitzadors espanyols del partit van optar per l'opció més segura. No van presentar cap dels dos equips, i només van anunciar a l'estadi que s'interpretarien 'els himnes del partit'", recorda.

Sport 1 insinua a més que Espanya va haver de jugar contra el Kosovo per una deixadesa diplomàtica. L'equip kosovar havia quedat enquadrat inicialment al grup A, però en aquest hi havia Rússia, Sèrbia i Bòsnia, que havien demanat a la UEFA no haver de competir amb el Kosovo. Espanya no ho va fer, i per això el Kosovo va saltar al grup B, on hi havia la selecció espanyola.

La indignació va esclatar al Kosovo quan va transcendir que TVE havia prohibit el nom del país i també hi havia problemes amb l'himne en la retransmissió del partit amb la selecció espanyola. El diari Epoka Ere es va fer ressò del malestar, que derivava del fet que Espanya no vol reconèixer el Kosovo per no establir un precedent per a Catalunya en una independència unilateral.

"El partit és al centre de la controvèrsia diplomàtica entre el Kosovo i Espanya. Espanya és un dels tres països juntament amb Grècia i Geòrgia que no reconeixen la independència del Kosovo. El país ibèric s'oposa a la independència del nou estat europeu, principalment a causa de Catalunya, la seva comunitat del nord-est, que va votar en un referèndum el 2017 independitzar-se d’Espanya", afegia el diari.