L'exconseller d'Interior, Joaquim Forn, ha afirmat en una entrevista al Cafè d'idees de La 2 que "Pedro Sánchez ha salvat la cara a la justícia espanyola i al Tribunal Suprem" amb la concessió dels indults "anticipant-se al que passarà d'aquí a uns anys al Tribunal Europeu de Drets Humans". En aquest sentit, Forn ha expressat que "Sánchez ha estat prou intel·ligent", però que ha atorgat els indults "per oportunisme i necessitat". Amb l'aprovació de la mesura de gràcia, Forn considera que no es pot "sentir agraït" perquè té clar que no ha comès "cap delicte" i que el judici de l'1 d'octubre va ser "polític".

De fet, Quim Forn ha manifestat que posa "en dubte totes les decisions que ha adoptat el Tribunal Suprem perquè el judici no va ser neutral". "Estava convençut que anàvem a defensar-nos i fins i tot amb el convenciment de creure en la justícia, però finalment ha prevalgut la voluntat de castigar-nos i de voler amenaçar aquells que poguessin fer el mateix que nosaltres".

"Ho tornarem a fer no vol dir fer el mateix"

Preguntat per l'expressió "ho tornarem a fer", que han pronunciat en alguna ocasió els presos, Forn ha subratllat que "això no significa que ho farem tot igual, perquè hem après i hem vist coses que no funcionen". Un dels elements que ha ressaltat és que "hem vist que la justícia espanyola no té cap problema per trepitjar els drets fonamentals de la gent". L'exconseller d'Interior assegura que "ho tornarem a fer vol dir que mantenim el nostre compromís per assolir la independència del nostre país" i que les seves idees "han sortit més reforçades".

En relació amb la taula de diàleg i la manera de culminar la independència, ha defensat que Junts, ERC i la CUP "ens hem donat dos anys per negociar de la forma més positiva i honesta possible amb l'Estat", però ha avisat que "si transcorreguts aquests dos anys no hem estat capaços de fer avanços considerables, hem de buscar una altra via". En aquesta línia, ha expressat que "personalment, penso que la via unilateral no hauria de ser descartable perquè és democràtica i pacífica". Forn pensa que "si l'Estat no avança, nosaltres hem d'explorar la manera de recollir el que vol la majoria o una part molt important de la ciutadania catalana".

Pel que fa a la dinàmica de partits, Quim Forn ha reconegut que "hi ha hagut més interlocució entre Esquerra i l'Estat que entre Junts i el govern espanyol" i que el diàleg amb ERC "segurament ha fet possible" que, per exemple, es concedeixin els indults. "Potser s'ha parlat menys amb Junts perquè probablement resulta més incòmode per al govern espanyol".

Una rebuda als presos a l'Ajuntament de Barcelona

Després que els presos indultats fossin rebuts aquest dilluns al Palau de la Generalitat i al Parlament, l'exconseller ha confessat que li agradaria que l'Ajuntament de Barcelona també fes "aquest tipus de reconeixement", però que no sap si Ada Colau ho farà. Forn ha explicat que li agradaria perquè ha passat una bona part de la seva vida lligat al món municipal. De fet, va ser regidor de l'Ajuntament de Barcelona del 1999 al 2017 i també durant uns mesos l'any 2019 després de presentar-se com a alcaldable de Junts. Entre el 2011 i el 2015, amb Xavier Trias com a batlle, Quim Forn va ser el primer tinent d'alcalde de la ciutat de Barcelona.

 

Imatge principal: Quim Forn, en l'acte posterior a la seva sortida de Lledoners després de rebre l'indult. Sergi Alcàzar.