El conseller d'Interior Joaquim Forn, empresonat a Estremera (Madrid) des del 2 de novembre, ha comunicat a la direcció del PDeCAT la dimissió de l'escó al Parlament per facilitar la sortida de la presó i la seva estratègia de defensa, segons ha sabut El Nacional

Forn és un dels dos membres del Govern que el president espanyol, Mariano Rajoy, va cessar amb l'article 155 que continuen empresonats, juntament amb el vicepresident i també diputat electe Oriol Junqueras. Cinc membres més del Govern, inclòs el president, tots els quals són també parlamentaris, estan exiliats a Brussel·les. Se'ls imputen delictes de malversació, sedició i rebel·lió arran de la declaració d'independència del 27 d'octubre passat i les jornades prèvies.

La decisió de Forn busca afavorir la seva posta en llibertat condicional. Forn va ser elegit diputat a la llista de JuntsxCat per Barcelona, concretament en el número 7, a les eleccions al Parlament del passat 21 de desembre. 

Oposició de la Fiscalia

Precisament, la Fiscalia del Tribunal Suprem ha presentat aquest dimarts els escrits en què s'oposa a les peticions d'excarceració formulades per Forn i el president de l'ANC i també diputat electe de JuntsxCat Jordi Sànchez -empresonat a Soto del Real, juntament amb el president d'Òmnium, Jordi Cuixart-. El fiscal sosté que persisteix el risc de reiteració delictiva.

Forn -com Sànchez- va demanar la seva llibertat divendres passat després de desmarcar-se de la via unilateral cap a la independència en la seva declaració davant el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena. A més, va negar haver posat els Mossos d'Esquadra al servei del projecte independentista. S'espera que Llarena decideixi aquest divendres si accepta o no l'excarceració.

Altres renúncies

Amb la seva renúncia a l'escó, Forn busca reforçar les seves opcions per poder quedar en llibertat. La seva decisió se suma a les que van prendre al seu dia la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que va declinar continuar a la política després de quedar en llibertat condicional -de fet, no va concórrer ja a les eleccions- i el de Justícia, el republicà Carles Mundó.

En canvi, els consellers de Presidència, Jordi Turull, i Territori, Josep Rull, també diputats electes de JuntsxCat, que van quedar en llibertat després d'assumir les vies constitucionals, han ocupat els seus escons a la Cambra catalana igualment com la consellera de Treball Dolors Bassa (ERC), si bé ha expressat el desig de no tornar al Govern. També ha pres possessió de l'escó Carme Forcadell, tot i que ha renunciat a la presidència del Parlament.