Joaquim Forn tornarà aquest divendres a l'Ajuntament de Barcelona. Ho farà després que el Tribunal Suprem el va autoritzar dimarts a prendre possessió del seu càrrec de regidor i a complir els tràmits previs que marca la legislació. Hi tornarà custodiat pels Mossos des del centre penitenciari de Brians 2, quan encara no han passat dos anys des que va abandonar el consistori per assumir la conselleria d'Interior.

Els magistrats del Suprem han fixat de manera molt clara les condicions en què s'emmarca la seva sortida, que "se circumscriu, de forma exclusiva, a la presentació dels documents precisos davant del registre de la corporació i a la seva assistència a l'acte de constitució de la corporació". "Acompanyat, clar està, de les mesures que garanteixin la seva seguretat i el retorn al centre penitenciari d'origen, sense ajornament ni dilació, el dia 15", s'adverteix. 

La primera anada a l'Ajuntament serà, doncs, divendres i l'objectiu serà completar els tràmits davant del registre. No hi haurà premsa en el recorregut del nou regidor per l'edifici ni a l'hora de formalitzar els tràmits. Tot just, hi haurà la imatge de l'entrada i la sortida del vehicle a l'edifici. Els Mossos i la Guàrdia Urbana seran els responsables del dispositiu de seguretat. La voluntat és envoltar aquesta primera cita de la màxima discreció possible.

Dissabte, però, serà diferent. Forn arribarà al consistori, custodiat per la policia igual que divendres, i serà conduït a una sala on es podrà canviar i reunir-se amb els seus companys de grup. A les 17 hores participarà al plenari al Saló de Cent. Forn hi accedirà directament des de la sala on haurà esperat. No hi haurà, per tant periodistes ni fotògrafs que puguin captar imatges del regidor deambulant pels passadissos de l'Ajuntament.

Un cop al saló de Cent, l'acte començarà amb la constitució de la Mesa d'edat, que integren el regidor més gran i el més jove del nou consistori. Ernest Maragall, és el regidor de més edat, però no formarà part d'aquesta primera Mesa per una norma no escrita que hi exclou els candidats a l'alcaldia. El lloc del regidor més gran l'ocuparà l'exalcalde de l'Hospitalet, Celestino Corbacho, membre del grup de Ciutadans que encapçala Manuel Valls. El regidor més jove serà el republicà Max Zañartu, de 23 anys.

Forn podrà fer la promesa del càrrec i podrà participar en la votació per escollir l'alcalde. Serà una única votació. Si cap candidat obté 21 vots, serà designat alcalde el número u de la llista més votada, és a dir, Ernest Maragall.

Tot seguit hi haurà un breu torn de paraula per a cadascun dels grups. De més petit a més gran. Forn intervindrà en nom de JxCat. El darrer a prendre la paraula serà el nou alcalde i ho farà sense límit de temps. Aquest acte es tanca amb la fotografia oficial de tots els membres del consistori.

Un cop acabi la constitució i presa de possessió del nou alcalde, Forn haurà de marxar i els Mossos s'encarregaran de custodiar-lo de tornada al centre penitenciari. 

El que no farà el nou regidor és participar en la resta de litúrgia que tradicionalment acompanya la composició del nou consistori barceloní com, per exemple, travessar amb la resta de regidors la plaça Sant Jaume per saludar el president de la Generalitat, Quim Torra.