La revista americana especialitzada en política exterior Foreign Policy ha assegurat en un article que la crisi política de Catalunya pel procés independentista i el veto espanyol "tot just ha començat".

Foreign Policy considera que el Govern va "fracassar" en l'intent d'independitzar-se d'Espanya el mes d'octubre, però en canvi ha aparegut un fort moviment de "resistència" representat pels llaços de color groc. A parer seu, aquesta resistència és el que explica la victòria independentista a les recents eleccions catalanes. I això ha estat un "fracàs" per al president espanyol, Mariano Rajoy.

"Rajoy esperava que una derrota dels partits independentistes en unes eleccions que van ser organitzades pel govern espanyol resolgués el conflicte català. Però estava equivocat", apunta. "Els resultats han estat una bufetada a la cara de Rajoy. Per si fos poc, el PP gairebé desapareix de Catalunya, quan ha obtingut només 4 dels 135 escons. Els seus rivals de la dreta espanyola, Ciutadans, han obtingut 36 escons, un resultat que era impensable anys enrere", afegeix.

La revista recorda que la premsa espanyola ataca Rajoy per haver convocat les eleccions anticipades, però assenyala que el president espanyol "no tenia cap altra opció" després d'haver aplicat l'article 155. A parer de la revista, una aplicació llarga de la suspensió de l'autogovern podria haver dut a "un enfrontament civil".

Segons Foreign Policy, la "ficada de pota" de Rajoy va ser molt abans, quan no va voler abordar els greuges catalans, des de les "polítiques fiscals injustes" a la falta de reconeixement de la identitat catalana. "Durant molt temps Rajoy va comprar la teoria del soufflé, que creia que el moviment independentista es desinflaria i que no calia fer concessions", indica. Afegeix que després ha comès l'error de derivar el problema a la justícia, "amb el risc de perdre el control dels esdeveniments".

La revista critica també els independentistes, per haver aprovat la declaració d'independència, "amb un referèndum amb el 43% de participació", i creu que la repressió policial no justificava poder fer el pas.

Foreign Policy considera que la situació actual no preveu diàleg, sinó un "conflicte aprofundit". "Cap de les dues parts sembla ser capaç de guanyar, i Madrid rebutja tota mediació de la UE", manifesta. Recorda que el Regne Unit i el Canadà ho van resoldre amb un referèndum, i que en els dos casos va guanyar l'unionisme i alhora es van resoldre les tensions. "La independència de Catalunya no es pot descartar a llarg termini si el govern espanyol segueix recorrent als analgèsics en comptes de buscar un remei real", conclou.