La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa de la Cambra Lluís M. Corominas (vicepresident primer), Anna Simó (secretària primera) i Ramona Barrufet (secretària quarta), han rebut la notificació del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) sobre l'admissió a tràmit de la segona querella interposada per la Fiscalia per presumptes delictes de desobediència i prevaricació arran de l'aprovació de dues resolucions sobre el referèndum d'independència.

La sala civil i penal del TSJC ha decidit admetre a tràmit aquesta querella i acumular-la a la primera presentada contra Forcadell per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

La Fiscalia ha exclòs de la segona querella el secretari tercer de la Mesa, Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot, tot i que al seu dia també va rebre la notificació del Tribunal Constitucional, perquè "no pretenia, com els querellats, incomplir els mandats del TC ni dur endavant un projecte polític amb menyspreu total de la Constitució del 1978", en al·lusió a la independència. Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet són membres de JxSí.

En rebre la notificació, Forcadell ha insistit des del seu compte de Twitter que es mantindran "ferms" en la defensa del dret fonamental a la llibertat d'expressió, en l'ús del qual emparen el debat i la votació de les dues resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya el 6 d'octubre passat amb la majoria JxSí-CUP. Tots dos acords obren la via al referèndum, malgrat les advertències del Tribunal Constitucional. 

El tribunal ha obert la investigació arran de "el minuciós i extens relat de fets" de la querella presentada per la Fiscalia, pels presumptes delictes de prevaricació i desobediència al Tribunal Constitucional (TC).

En la resolució del ple del 6 d'octubre "novament tracten de desenvolupar de manera unilateral i sense subjecció a l'ordenament constitucional el denominat 'procés constituent' encaminat a la creació d'una futura constitució catalana i de l'estat català independent", segons la Fiscalia.

Els querellats van aprofundir -segons diu literalment la Fiscalia- en el ja proclamat en altres dues resolucions anteriors del Parlament (i que ja estan sent investigades) i, per tant, suposa "avançar en el pla de la separació de Catalunya de l'Estat Español" en considerar-ho la Fiscalia un acte d'aplicació i desenvolupament de la resolució que havia anul·lat el Tribunal Constitucional (TC).

Referèndum vinculant

La resolució del 6 d'octubre del 2016 insisteix en la capacitat de Catalunya per a l'autodeterminació, insta el Govern a celebrar un referèndum vinculant "amb una pregunta clara i de resposta binària", posa un límit per a la seua celebració i crea una comissió per al seguiment del procés d'autodeterminació, entre altres punts.

En haver permès votar i aprovar-la, Forcadell, Corominas, Simó i Barrufet "posen en evidència la seva voluntat inequívoca i irreversible de portar avant el seu projecte polític per la força dels fets consumats, amb total menyspreu a la Constitució de 1978", sosté la Fiscalia.