El diari britànic Daily Express, fundat el 1900 i principal valor de l'empresa Express Newspapers, es fa ressò avui -juntament amb l’agència nord-americana Bloomberg-, del procés català i del referèndum. En concret, publica una entrevista en exclusiva amb la Presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell.

El subtítol de la notícia, que apareix amb l’epígraf “Exclusiva”, és el següent: “Carme Forcadell ha afirmat en una entrevista exclusiva, que inclús si el govern espanyol opta per promulgar l’Article 155, el referèndum seguirà endavant”.  A continuació, a notícia explica què implica recórrer a l’Article 155 de la Constitució: “Invocar l’article 155 és, efectivament, l’arma definitiva del primer ministre Mariano Rajoy en el seu arsenal per tractar d’aturar el referèndum. La mesura permet a l’Estat adoptar les ‘mesures necessàries per obligar a la força’ el compliment”.

El diari ha catalogat la mesura com a “extrema” i ha insistit en que hi ha una possibilitat real de que s’empri, tal i com va assegurar el ministre de justícia Rafael Català, al·legant que era “una opció”, ja que tenia la obligació de defensar la llei i la constitució.  

Causes i conseqüències

A més, el mitjà també ha repassat les “mesures legals” emprades pel govern espanyol per tal de “suprimir l’impuls a la independència”. Els exemples esmentats van des de Forcadell havent de defensar les seves accions davant del Tribunal Suprem l’any passat, fins a la inhabilitació d’Artur Mas, Joana Ortega i Francesc Homs. L’article també fa referència al fet que la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va haver d’enfrontar-se recentment a càrrecs per la “simple compra d’urnes”.

La peça informativa també dóna constància de la magnitud de la problemàtica, quan Forcadell afirma que hi ha hagut més de 350 “casos judicials iniciats contra alcaldes, consellers i ajuntaments per estar vinculats a recolzar la independència catalana o el referèndum”, al mateix temps que remarca la judicialització de la política.  

També s’endinsa en les causes per les quals els catalans volen la independència i s’esmenta el principal argument en contra de la independència, i és que és considerat fruit d’una pulsió “egoista”, ja que, tal i com cita el diari, “un informe recent de la OCDE diu que Catalunya és la regió més rica d’Espanya, contribuint amb el 19% del PIB del país”.  No obstant, Forcadell rebutja aquests arguments al·legant que “si una part de la població desitja la independència, és perquè creu que amb els instruments de l’Estat no es pot crear un país just”.

L’article també tracta altres qüestions, com les recents lleis que el Parlament ha intentat aprovar recentment però que han estat tombades pel govern espanyol, o el fet de si Catalunya quedarà dins o fora de la UE.

L’article acaba subratllant que “els partidaris de la independència encara s’enfronten a una difícil lluita per celebrar el referèndum”, amb un Rajoy que està “utilitzant novament els tribunals per apel·lar contra el text”, fent referència a la possible (i premonitòria) suspensió de la reforma del reglament del Parlament per part del TC.