El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena Conde ha citat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els altres cinc membres de la Mesa per prendre'ls declaració els propers dies 2 i 3 de novembre a partir de les 9.30 del matí en el marc de la querella per rebel·lió presentada contra tots ells ahir per la Fiscalia.

En una providència, dictada tot just després de ser admesa a tràmit la querella i d'haver assumit aquest assumpte, l'instructor els recorda que venen en qualitat d'investigats i que han de comparèixer amb advocat.

A partir d'ara tots els casos que ja hi havia oberts contra la Mesa en el TSJC salten a Madrid, al Tribunal Suprem, perquè així ho ha demanat la Fiscalia i avui ho ha acceptat l'alt tribunal en admetre la querella a tràmit.

Els sis acusats estan citats dijous i divendres. Forcadell anirà a Madrid acompanyada del president del grup parlamentari de Junts pel Sí Lluís Maria Corominas, els també membres de la Mesa i diputats del mateix partit Anna Simó, Lluís Guinó i Ramona Barrufet —tots ells membres de la Diputació Permanent d'aquest òrgan, i per això aforats— i també amb el secretari tercer d'aquesta Joan Josep Nuet, de Catalunya Sí que es Pot.

S'ha de veure encara la dinàmica que farà servir aquest tribunal. En el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Josep Lluís Trapero, es van fer les vistes just després de cada declaració per determinar les mesures cautelars. El Suprem podrà decidir, per tant, les mesures després de cada declaració o bé esperar al final, divendres, quan hagin declarat tots i decidir si els aplica la presó provisional o altres mesures cautelars, en funció del que demani la Fiscalia.