L’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la consellera Dolors Bassa ja són a Catalunya. Les dues preses polítiques han arribat a la presó de Puig de les Basses, a Figueres, pocs minuts després d'un quart de cinc de la tarda. Han sortit de la presó madrilenya d’Alcalá Meco a primera hora d’aquest matí, d’on han anat directament cap a l’Empordà, amb una parada tècnica a la presó de Zuera de Saragossa al migdia per deixar una presa. A diferència d’Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, elles no han fet parada per passar la nit.

El president del Parlament, Roger Torrent, ha visitat Forcadell i Bassa aquesta tarda durant dues hores, un cop ja eren a la presó. També s'hi han acostat la portaveu del Govern, Elsa Artadi, i els consellers Laura Borràs Chakir El Homrani.

El trasllat ha anat a càrrec d’una furgoneta de la Guàrdia Civil, que ha fet el trajecte entre les presons d’Alcalá Meco i Puig de les Basses. A diferència dels presos que han anat a Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), els Mossos no han participat de l’operatiu de trasllat. Allà han estat rebudes per treballadors de la presó que, a títol personal, també els volien donar la benvinguda.

El dispositiu de la Guàrdia Civil ha estat acomiadat per manifestants independentistes amb crits de "fora les forces d'ocupació".

Forcadell i Bassa ingressaran a l’únic mòdul de dones de la presó. Puig de les Basses és una presó relativament nova. Va ser inaugurada el 2014 i té una superfície d’uns 61.000 metres quadrats. Consta de 17 edificis, entre els quals infermeria, àrea d’esports i una zona de serveis on es realitzen tallers productius. Té una capacitat per a 922 interns i actualment n'hi ha 734. En el mòdul de dones hi ha 35 internes.

Tots ells entraran en la rutina dels interns preventius, que és la mateixa que la dels interns que compleixen condemna. "L’únic que canvia és que no participen en activitats especialitzades d'intervenció en un delicte, ja que no estan penats", diu Serveis Penitenciaris. 

Entre llaços grocs

Carme Forcadell i Dolors Bassa han arribat aquest dimecres a la tarda a la presó figuerenca entre llaços grocs. Des que es va saber el seu destí, membres locals dels CDR van omplir la carretera d’accés a Puig de les Basses de la insígnia que reivindica la llibertat dels presos polítics. També han omplert l’asfalt de pintades grogues que en reclamen l’alliberament.

Per a les set de la tarda, davant el centre penitenciari, hi ha una concentració de benvinguda convocada per l’ANC, Òmnium Cultural i l’Associació Catalana de Drets Civils, que aplega els familiars dels presos. En l’acte intervindrà la germana de Dolors Bassa, Montserrat Bassa; el vicepresident de l’ANC, Josep Cruanyes, i la membre d’Òmnium, Clàudia Pujol.

Règim de visites

Segons Justícia, els presos polítics podran veure les seves famílies el mateix nombre d’hores que fins ara. 

Com els 6.712 interns en règim ordinari que hi ha als centres de la Generalitat, els que tenen nens de menys de 10 anys podran fer comunicacions de convivència, en què entren els nens i un adult acompanyant. En aquest cas es tracta d’una comunicació mensual de 90 minuts. Ara en feien una de tres hores al trimestre.

En relació amb les comunicacions per locutori o vidre amb familiars i amics, tindran el mateix temps: 40 minuts a la setmana, que es poden distribuir en dues trobades de vint minuts, dissabte i diumenge, o en una de sola, un dels dos dies del cap de setmana.