El president de Flandes, Jan Jambon, s'ha reunit amb la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, en un intent de reforçar les relacions entre els dos països. Jambon s'ha traslladat a Escòcia, després que la setmana passada va visitar Barcelona, des d'on va mantenir una reunió telemàtica amb el president a l'exili, Carles Puigdemont.

"Nicola Sturgeon dona la benvinguda al ministre president de Flandes, Jan Jambon, a Edimburg. Hem parlat dels forts vincles comercials que hi ha entre Escòcia i Flandes i de les oportunitats futures de cooperar en interessos compartits", ha indicat el compte d'Sturgeon sense entrar en més detalls. 

Jambon Sturgeon

Jambon, en canvi, ha estat més explícit i ha apuntat al gran paper que pot tenir Escòcia si esdevé independent i es manté dins la UE, a diferència d'Anglaterra. Parlant de l'augment del comerç que comportaria una Escòcia independent que tornés a unir-se a la Unió Europea, Jambon ha admès que les exportacions escoceses ja no passarien per Anglaterra i "podrien arribar directament a la resta d'Europa amb vaixell". El polític flamenc va destacar que això evitaria els complicats controls duaners provocats pel Brexit, segons informa The National.

El president flamenc ha afegit que aquesta relació comercial directa amb una Escòcia independent seria una "enorme oportunitat per a la qual els ports d'Anvers i Zeebrugge s'han de començar a preparar". "Haurien d'estar preparats per convertir-se en el principal enllaç comercial d'Escòcia amb la resta de la UE", ha afegit.

Segons un informe d'HM Revenue & Customs, les exportacions escoceses a Europa han disminuït un 14% en comparació amb l'any anterior, la caiguda més alta del Regne Unit, a causa del Brexit.

Visita a Barcelona

 

Jambon va visitar la setmana passada Catalunya, on va asistir a l’edició 2021 de l’Smart City Expo World Congress (SCEWC) que se celebrava a la Fira de Barcelona, per acompanyar les institucions flamenques que hi eren presents. Va aprofitar per sopar amb diversos expresos polítics del procés com Jordi Sànchez, Carme Forcadell, Raül Romeva, Quim Forn i Josep Rull, i va visitar l'oficina europarlamentària de Puigdemont al Born, des d'on va reunir-se telemàticament amb Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín.

Jambon va aprofitar per denunciar l'anormalitat del fet que ell pugui ser a Brussel·les i a Barcelona, i el president Puigdemont no. El president de Flandes va recordar que als eurodiputats de Junts "encara no se'ls permet tornar al seu país com a persones lliures, perquè llavors corren el risc de penes de presó molt dures". "Continuo trobant que és una burla dels valors europeus, com ara a la llibertat d'expressió i a l'acció política pacífica", va afegir.