La Fiscalia General de l’Estat mantindrà l’independentisme "violent" —segons els termes que empra— classificat en l’epígraf de “Terrorisme Nacional” de la seva memòria anual, però, en canvi, n’exclourà —en futures edicions— els grups ecologistes, que també hi havien estat inclosos. El fet que diverses organitzacions ecologistes figuressin en aquest epígraf a la memòria del 2022 va aixecar la protesta de diverses entitats, Amigos de la Tierra, Ecologistas en Acción, Greenpeace, SEO/BirdLife i WWF.

A la memòria del 2022, que la Fiscalia va presentar el 7 de setembre passat, entitats ecologistes com Futuro Vegetal i Extinction Rebellion (XR) apareixen en l’epígraf de “terrorisme nacional”. El fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, ha respost a les entitats amb una carta, a la qual ha tingut accés ElNacional.cat, en la qual aclareix que “en cap cas, la menció de determinades organitzacions en els epígrafs relatius a la memòria de l’Audiència Nacional significa que l’activisme dels grups ecologistes pugui ser considerat com terrorisme”.

 

El fiscal general de l’Estat admet que la inclusió d’algunes entitats ecologistes a la llista no va ser “procedent” de manera que es compromet que no es torni a mencionar el seu activisme en pròximes edicions de la memòria. Fonts de la Fiscalia consultades per ElNacional.cat no han precisat que hi hagi d’haver cap canvi semblant pel que fa a l’independentisme català, que també figura en aquest apartat i també s’ha queixat de ser-hi inclòs. Ara bé, les fonts consultades sostenen que l'independentisme que hi figura és el "violent", acusació que els independentistes no admeten.

Les mateixes fonts assenyalen que “el que s’ha contestat als grups ecologistes és que a la memòria de la Fiscalia s’hi inclouran activitats concretes de la Fiscalia, no informes o altres qüestions”. “En el cas dels grups ecologistes, no hi ha cap causa a l’Audiència Nacional”, agreguen.

Per què la Fiscalia inclou l'independentisme en el capítol de terrorisme?

La Fiscalia de l’Audiència Nacional manté l’independentisme català en la seva “àrea de terrorisme”, segons recull la memòria de la Fiscalia General de l’Estat (FGE) de 2022, que el fiscal general Álvaro García Ortiz va presentar el 7 de setembre, en l’acte de l’obertura oficial de l’any judicial. Actualment, no hi ha cap grup català que advoqui per l’ús de la violència en reclamar la independència del país. Això no obstant, la Fiscalia sosté que hi ha un “Moviment Violent Independentista Català” i que el 2022 va produir 24 accions “violentes i de sabotatge a Espanya”. Són: 11 casos del delicte de danys i incitació a l’odi; 8 casos de danys públics i desobediència; 3 de danys a empreses privades; 1 de danys a seus polítiques, i 1 delicte d’enaltiment del terrorisme. L’any passat, la Fiscalia va detallar 54 accions de l’independentisme català, incloses onze manifestacions.

Precisament aquest estiu es va denunciar que l'Europol titlla l'independentisme català de terrorista, a partir d'informació aportada per Espanya. L'eurodiputada Diana Riba va demanar una trobada "urgent" amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, i la directora de la policia europea, Catherine de Bolle, per l'informe sobre la situació del terrorisme a la Unió Europea, que inclou l'independentisme català i basc com els "més actius i violents" a l'estat espanyol.