La Fiscalia prepara una querella contra el Govern després de la publicació aquest dimarts en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) de l'anunci de la licitació per comprar les 8.000 urnes que han de servir per celebrar el referèndum sobiranista català, segons ha informat el mateix ministeri públic a El Nacional.

"S'està treballant un text des del ministeri públic", tot i que encara "no se saben ni els delictes ni els subjectes" contra els que anirà la nova denúncia per frenar el procés des de l'acció judicial, expliquen fonts de la Fiscalia General de l'Estat. 

El text es basaria en la vulneració de les prohibicions dictades pel Tribunal Constitucional.

L'anunci de la Conselleria de Governació, de tres pàgines, detalla que es tracta de dos lots en què invertirà un pressupost "merament orientatiu" de 200.000 euros: 184.000 euros per a "urnes electorals transparents" i 16.000 per a "urnes de cartró". La xifra de 8.000 urnes no figura a l'anunci, però és la que han facilitat fonts del Govern.

La Fiscalia General de l'Estat destaca a El Nacional que el ministeri públic és un a tot l'estat espanyol i que la Fiscalia Superior de Catalunya està sota el seu paraigua, marcant així perfil per deixar clar que les decisions es prenen des de dalt de tot i s'han de respectar. El missatge llançat des de la Fiscalia vol anul·lar el debat que ja hi va haver en el seu moment sobre el 9-N, quan els fiscals catalans es van negar, en un primer moment, a signar la querella perquè no hi veien indicis de delicte. 

Marcant perfil

Fa tot just un mes el nou fiscal general de l'Estat va visitar Catalunya i es va reunir amb tots els seus fiscals catalans. 

Durant la visita, José Manuel Maza, fiscal general de l'Estat, va esquivar pronunciar-se sobre si van parlar del paper de la Fiscalia a Catalunya amb tots els processos judicials oberts contra el procés sobiranista. Un dels seus predecessors en el càrrec, Eduardo Torres Dulce, es va quedar pel camí després de presentar la querella del 9-N, la que els fiscals de Barcelona no van voler signar. José Manuel Maza va dir que d'aquest tema no n'havien parlat.  "No s'ha tractat cap cas concret", va assegurar, perquè, "són assumptes anteriors a la meva presència a la Fiscalia". 

"Li puc assegurar que l'actuació de la Fiscalia a Catalunya i en tots els territoris és sempre la mateixa, que és la de la defensa de la legalitat, postular davant els tribunals de justícia el compliment de la llei". Així el fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, va dir per donar el missatge que la fiscalia és independent a tot l'Estat espanyol.

"Tothom ha d'entendre que una institució com la Fiscalia, la Fiscalia General de l'Estat i la resta dels fiscals a tot Espanya el que han de fer és que es compleixin les lleis vigents i en aquest sentit és la nostra actuació", va concloure.