El fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, ha anunciat avui la presentació d'una querella contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la resta dels membres del Govern per signar el decret de convocatòria del referèndum sobre la independència de Catalunya l'1-O.

En una roda de premsa, el fiscal general de l'Estat ha demanat a les forces de seguretat que investiguin "qualsevol actuació que faci referència al referèndum". 

La querella se suma a la ja anunciada ahir contra els membres de la Mesa del Parlament que van permetre la tramitació de la proposició de llei que va permetre aquesta convocatòria.

Serà la primera querella de la Fiscalia contra Puigdemont i bona part dels membres de l'Executiu català (contra la consellera de Governació, Meritxell Borràs, es va querellar per la licitació de la compra d'urnes), la segona contra els representants de Junts pel Sí a la Mesa i la tercera contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

Les querelles es presentaran "aviat" davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

Al costat de Maza han comparegut el fiscal en cap de la unitat de suport, Francisco Bru; el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas; el fiscal en cap de la Inspecció, Fausto Cartagena, i el fiscal en cap de la Secretaria Tècnica, José Miguel de la Rosa.

Les fiscalies catalanes investigaran accions per celebrar l'1-O

A més,  Maza ha impartit instruccions a les fiscalies catalanes perquè, amb l'ajuda dels cossos de seguretat, investiguin qualsevol actuació dirigida a la celebració del referèndum a Catalunya per ser constitutiva de delictes de desobediència, prevaricació i malversació "com a mínim".

Així ho ha anunciat Maza en una breu compareixença sense preguntes a la seu de la Fiscalia General de l'Estat, en la qual també ha avançat que ha donat "les ordres oportunes" perquè la policia judicial "intervingui els efectes instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum il·legal".

Instruccions a la Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos

Per realitzar aquest seguiment dels actes tendents a la celebració del referèndum, els fiscals comptaran —ha dit— amb l'auxili "de la policia judicial, Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra".

Quant a les instruccions per confiscar els instruments que s'usin per a la consulta, ha detallat que aquesta intervenció la farà la policia judicial.

"Les fiscalies de l'Audiència Nacional, davant el Tribunal Constitucional i davant el Tribunal de Comptes, i les fiscalies catalanes, seguiran actuant amb fermesa, proporcionalitat, celeritat i amb plena subjecció a la legalitat per garantir el nostre marc de convivència constitucional", ha conclòs Maza.