La Fiscalia General de l'Estat implementa l'aplicació del Protocol per combatre el discurs d'odi en línia. Avui s'ha comunicat a tots els membres del ministeri fiscal la mesura, que pretén lluitar contra el discurs d'homofòbia i aturar el seu impacte a les xarxes. 

Aquest protocol va ser subscrit el passat mes de febrer per la Fiscalia General de l'Estat, el CGPJ, les secretaries d'Estat de Justícia, Seguretat, Educació, Esport, Igualtat, Drets Socials i Migracions i el Centre d’Estudis Jurídics, així com per organitzacions de la societat civil i per prestadors de serveis d'allotjament de dades. El Protocol s'emmarca en l’Acord interinstitucional per col·laborar en la lluita contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBI-fòbia i altres formes d'intolerància subscrit el 19 de setembre del 2018.

La Fiscalia General de l'Estat vol assumir així "un paper protagonista en la lluita contra el discurs de l'odi a la xarxa", encarregant específicament de tramitar el trasllat als prestadors de servei d'allotjament de les resolucions judicials que es dictin sobre la retirada o bloqueig en l'entorn digital d'aquells continguts il·legals, a través d'un canal preferent que serà gestionat per la Unitat Especialitzada de Criminalitat Informàtica, per garantir-ne així un compliment àgil i efectiu i per a la deguda protecció de les víctimes i persones vulnerables.

La Fiscalia reitera "el seu compromís i total implicació per perseguir, combatre i erradicar els delictes d'odi i discriminació, unes conductes que atempten greument contra els elements estructurals i vertebradors de l'ordre constitucional, del nostre sistema de drets i llibertats i de la mateixa dignitat humana".

Onada homòfoba

L'ofensiva del ministeri públic coincideix amb l'increment de casos que s'han detectat d'agressions homofòbiques. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha reconegut avui que s'han detectat grups de persones que surten a la caça de membres del col·lectiu LGTBI. En una entrevista a El món a RAC1, Elena ha afirmat que hi ha "indicis" que a Catalunya hi ha grups que persegueixen homosexuals, però descarta que estiguin organitzats.

En les darreres hores tot l'estat espanyol ha viscut una nova onada d'agressions LGTBI-fòbiques amb una agressió amb mutilació a Malasaña i una altra agressió al País Valencià. La violència i la brutalitat dels fets ha mobilitzat no només la societat civil, també el govern espanyol. Pedro Sánchez ha convocat d'urgència una comissió contra els delictes d'odi davant de l'augment de les agressions al col·lectiu LGTBI. 

El Ministeri d'Interior ha alertat d'un augment de les bandes que cacen persones del col·lectiu LGTBI. Tot i això, el seu ministre, Fernando Grande-Marlaska, ha evitat parlar de "caça" contra aquesta comunitat, però ha reconegut que els atacs al col·lectiu "són més violents". 

L'augment de les agressions no es limita a les fronteres espanyoles. Un nou estudi europeu ha exposat que la meitat del col·lectiu LGTBI no s'atreveix a donar-se la mà pel carrer per por a una possible agressió. Respecte a aquest estudi, Elena ha lamentat que "això vol dir que estem en una Europa diferent".