Nou moviment. El jutge de l'Audiència Nacional Manuel García-Castellón ha preguntat a la Fiscalia i a la resta d'acusacions si ha de dictar una ordre de detenció dels sis encausats per terrorisme de Tsunami Democràtic que no es van presentar al jutjat ahir, segons una resolució dictada aquest dijous. La Fiscalia ja ha comunicat que s'hi oposa i que dona suport als recursos presentats pels advocats defensors perquè se'ls permeti declarar per videoconferència des de Suïssa i de Colòmbia, com s'ha permès als encausats del Tribunal Suprem. A més, des del ministeri fiscal es recorda que els investigats no tenen cap mesura cautelar anterior, com ara compareixences al jutjat o retirada del passaport. La providència  arriba a una setmana de l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia, que hauria de fer arxivar les causes de Tsunami a l'Audiència Nacional i al Tribunal Suprem.

Per contra, és molt probable que les acusacions dels dos agents de la policia espanyola, de Vox i Societat Civil Catalana  demanin al jutge que dicti una ordre de cerca i detenció contra els investigats citats i que no es van presentar. No serà una tasca fàcil perquè la majoria són a l'estranger. Són: l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, que està a Colòmbia, mentre que  el vocal d'Òmnium, Oleguer Serra, el periodista Jesús Rodríguez, l'activista Josep Campmajó són a Suïssa, des del novembre passat, quan van ser imputats per terrorisme.

A més, en una segona providència d'aquest dijous, el jutge detalla que la policia ha informado que no ha localitzat l'informàtic Jaume Cabaní, i pel que fa a l'italià Flavio Giulio Foglia se l'ha informat que viu a Lugano i indica que farà una comissió rogatòria a Suïssa per demanar la seva adreça per citar-lo.

Noves citacions per a Marta Rovira i Oriol Soler

Pel que fa a les declaracions de la secretària general d'ERC, Marta Rovira, i de l'empresari Oriol Soler, que el jutge García-Castellón va permetre ajornar perquè els seus advocats, Iñigo Iruín i Benet Salellas, respectivament, tenien altres accions judicials, els pregunta  ara si podran declarar a finals de  maig o la primera setmana de juny. I de Josep Lluís Alay, director de l'oficina del president Puigdemont, demana  un informe del seu estat de salut al seu advocat, Gonzalo Boye.

 

Només una encausada, Marta Molina

En la declaració d'aquest dimecres, només s'hi va presentar Marta Molina, dirigent d'ERC, a qui el magistrat va deixar en llibertat sense mesures cautelars, després de declarar escassos cinc minuts des dels jutjats de Barcelona al central de Madrid. Molina només va respondre a les preguntes de la seva advocada, Marina Roig, i va assegurar que no va fer cap crida a la violència i que seguia les mobilitzacions que proposava Tsunami contra la sentència del Procés als líders independentistes catalans, el 2019, a través dels mitjans de comunicació. I és que la Guàrdia Civil en els atestats només indica que Molina va coordinar protestes, com ara  un intent verbal de fer una caravana de vehicles per col·lapsar l'aeroport de Barajas, que ni es va fer.

Resolucions contra l'amnistia

El titular del jutjat central d'instrucció 6 de l'Audiència Nacional va començar a investigar les accions de Tsunami, el 2019 i de forma secreta, i no va ser fins al 6 de novembre passat que va fer una llista de 12 persones investigades  i pel delicte de terrorisme, i per primer cop hi posava el president  a l'exili Carles Puigdemont. Llavors no va dictar cap ordre de detenció i no ha citat als investigats fins ara, un fet que s'interpreta com una voluntat del jutge per torpedinar l'acord per aprovar la llei d'amnistia, ja que ha dictat resolucions alhora que el PSOE arribava a acords amb Junts i ERC. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!