La fiscalia s'oposa a la concessió de l'indult a Pablo Hasél per "reincident". L'Acadèmia Catalana de la Música i el seu president, Gerard Quintana, van demanar aquesta mesura de gràcia el febrer. Així ho ha confirmat la defensa del raper, que ha recordat que Hasél ja va ser condemnat per l'Audiència Nacional el 2014 per delicte d'apologia al terrorisme, el mateix pel qual ara és a presó. Precisament és aquesta reincidència el que provoca que la fiscalia consideri que el cantant no es pot beneficiar de l'indult.

A més, segons informa el diari Ara, la Fiscalia justifica la seva decisió amb un informe de conducta del centre penitenciari de Ponent, on està empresonat Hásel. Segons aquest escrit, des que el raper va entrar a la presó no se li ha obert cap expedient disciplinari i "sempre ha mostrat una actitud correcta i d'adaptació a la normativa". Atès el bon comportament, el centre penitenciari li va proposar iniciar un programa individual de tractament (PIT), però Hasél s'hi ha oposat.

De totes maneres, l'oposició de la fiscalia a l'indult no implica necessàriament que finament el govern espanyol no li concedeixi a Hásel la mesura de gràcia. Aquesta és una decisió de l'executiu més enllà de la posició dels altres òrgans. 

"Acarnissament" 

La plataforma Llibertat Pablo Hasél ja ha reaccionat a aquesta decisió, acusant de "cinisme" el govern espanyol, que en el moment de l'empresonament va anunciar que faria reformes al Codi Penal per enfortir el dret a la llibertat d'expressió i en canvi ara, a través de la Fiscalia, que depèn de l'executiu, s'oposa a l'indult.

En un comunicat, la plataforma parla d'"acarnissament" amb Hasél i l'atribueix al fet que és "comunista" i per "denunciar a les seves cançons i tuits les misèries d'aquest Règim i dur la militància als carrers, més enllà del micròfon".

Per via urgent 

Pocs dies després de ser empresonat, l'Acadèmia Catalana de la Música, presidida per Gerard Quintana, va anunciar que registraria una petició per l'indult del raper. El 17 de febrer, Jéssica Albiach va explicar que Unidas Podemos també havia registrat la mateixa petició i que, a més, ho havia fet per via urgent. Amb tot, aquesta resposta de la Fiscalia, només fa referència a la petició de l'Acadèmia. 

A principis de més, veient que aquestes peticions no prosperaven i no arribava cap novetat sobre el possible indult a Hásel, Valtònyc va ironitzar sobre la situació a Twitter. "Sort que la petició d'indult de Pablo Hasél era per la via d'urgència, ho arriben a fer per la via normal i la seva sortida de presó coincidiria amb el milió de registrats al Consell per la República", va escriure el raper exiliat en una piulada. 

valtonyc tuit hasel

Bomber sancionat 

A finals d'agost, mig any després de l'empresonament del raper, la Generalitat va obrir un expedient sancionador a un bomber del parc de Lleida haver mostrat la seva solidaritat amb l'artista. L'agent va fer sonar Muerte a los Borbones, cançó del raper, pels altaveus del parc, molt a prop de la presó.