Un total de vuit jutges han obert diligències per investigar l'actuació dels Mossos d'Esquadra, perquè consideren que no han impedit la votació del referèndum. Les diligències s'han obert en alguns casos d'ofici i en altres arran de denúncies de persones contràries a l'1-O, als jutjats de Barcelona, el Vendrell (Baix Penedès), la Seu d'Urgell (Alt Urgell), Lleida, Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès), El Prat de Llobregat (Baix Llobregat), Granollers (Vallès Oriental).

Un dels primers que ha transcendit ha estat el del jutge de guàrdia de Lleida, que ha obert diligències per un possible delicte de desobediència comès pels Mossos d'Esquadra per no haver tancat els col·legis electorals aquest diumenge. En una interlocutòria d'avui, el titular del jutjat d'instrucció 4 de Lleida ha obert diligències "davant la possible comissió d'un delicte de desobediència" de l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va enviar la policia catalana, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per tancar els punts de votació i requisar les urnes aquest diumenge.

El jutge ha requerit el cap de la comissaria de Ponent dels Mossos d'Esquadra perquè "en el termini més breu possible" informi "dels motius que impedeixen" a la policia catalana "complir" amb l'ordre del TSJC. "És un fet notori -assenyala el jutge- que a Lleida s'estan produint actes encaminats a la celebració de l'anomenat 'referèndum de l'1 octubre'".

 

 

La Fiscalia podria actuar

La Fiscalia també ha obert la porta a actuar contra els Mossos en acabar la jornada, segons ha apuntat el diari El País. El motiu d'aquesta nova acció judicial seria el comportament dels Mossos davant la celebració del referèndum. Segons la Fiscalia, hauria actuat com una "policia política", que hauria "desobeït i traït la confiança" del poder judicial.

Altres fonts apunten que la Fiscalia preferiria esperar el final de la jornada per prendre una decisió. Des de la Fiscalia, es consideraria l'acció dels Mossos com un acte de desobediència de les directrius donades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), per desallotjar les escoles i impedir el referèndum. Fonts del ministeri públic han assenyalat que avui no és dia perquè aquest departament es pronunciï, si bé no es descarta valorar l'actuació dels agents autonòmics quan s'acabi la jornada.

Les hores prèvies a l'obertura de col·legis a Catalunya per dur a terme el referèndum convocat per la Generalitat s'han caracteritzat per l'actitud aparentment passiva dels Mossos d'Esquadra que, segons s'afirma des de Madrid, haurien incomplert les seves pròpies directrius perquè els llocs designats per votar estiguessin tancats a les sis del matí.

Els Mossos han començat a fer acte de presència aproximadament uns 45 minuts després de les sis del matí, l'hora que el major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, va fixar com a límit per precintar els centres de votació i requisar urnes i paperetes, complint l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).