"No vindré a Catalunya a instal·lar-me i a viure a casa meva amb normalitat. He de continuar lluitant des d'un lloc lliure". Així ho ha explicat el president Carles Puigdemont en una entrevista a RAC1 aquest dilluns. "La Catalunya Nord no és Espanya. Perpinyà és Catalunya. Un acte a Perpinyà o una reunió a Perpinyà em faria molta il·lusió", ha advertit. Tot i això, ha subratllat: "Malgrat que tinguem immunitat, no tenim normalitat. Mentre hi hagi presos polítics, no podem actuar amb normalitat. L'exili és i serà una eina de lluita. Si no haguéssim estat aquí no hauríem pogut entrar a Estrasburg". Ara bé, Puigdemont ha insistit: "Hi anirem i farem els tràmits que toquen", i ha dit que creu que els donaran la targeta definitiva.

"Tenim ganes de tornar a casa, i la primera cosa que farem serà anar a veure els presos. L'estat espanyol pot tenir la temptació de violentar la llei europea. Però evidentment també tenen Junqueras a la presó i no l'hi haurien de tenir", ha reiterat. Precisament, sobre la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el líder d'ERC, Oriol Junqueras, Puigdemont ha dit que no es van sorprendre. "Vam ser feliços per molta gent, vam sentir que recompensàvem el patiment de molta gent i coronàvem un cim". Sí que creu, però, que "Espanya va violar el dret i ara, a sobre, fa pagar a Junqueras les conseqüències negatives. És delirant. Està fora de tota la lògica de l'estat de dret".

Des de febrer del 2016 Puigdemont i el director d'El Punt Avui, Xevi Xirgo, van decidir reunir-se periòdicament per deixar constància oral i documental de tot el que passava. Ara, quatre anys més tard, el llibre està a punt de veure la llum. Quan se li ha preguntat si en aquest hi surt malparat Junqueras, ha detallat: "En la descripció dels fets qui queda malparat és l'estat espanyol. És evident que hi ha interioritats del procés que s'han explicat malament i em sento amb el deure d'explicar-les. Però no es tracta de treure un rèdit polític". I ha remarcat: "No ha estat un llibre fàcil. Algunes coses no hi surten perquè hi ha gent que encara ha de passar pel jutjat. També cal perspectiva històrica".

Eleccions a Catalunya?

"Crec que les eleccions a Catalunya haurien de ser el desembre del 2021. Soc partidari d'allargar al màxim la legislatura", i ha afegit: "Crec que al final no hi haurà base per inhabilitar el president Torra".

Puigdemont també ha volgut deixar clar que "no hi ha hagut cap contacte per designar un 'conseller en cap'", tal com s'havia especulat la setmana passada.