La Fiscalia Anticorrupció ha anunciat la seva intenció d'acusar l'excomissari del Cos Nacional de Policia (CNP) José Manuel Villarejo dels delictes de suborn, descobriment i revelació de secrets, tráfico d'influències i falsedat en document mercantil en dues causes separades de la macrocausa Tándem denominades Iron i Land.

Amb aquest moviment, segons avança Voz Populi, la fiscalia pressiona ara el jutge Manuel García Castellón perquè acceleri el procés a fi d'evitar que l'excomissari surti de presó abans de ser jutjat a l'Audiència Nacional.

Cal tenir en compte que el novembre de 2019 García Castellón, magistrat que instrueix el cas sobre l'expolicia, va accedir a la petició del ministeri públic de prorrogar per dos anys, fins al novembre de 2021, la presó preventiva a Villarejo, que va ingressar per primera vegada a la presó el novembre de 2017.

A més, un pres no pot romandre de forma preventiva més de quatre anys, amb la qual cosa el límit per jutjar Villarejo sense que surti de presó seria novembre de l'any que ve. Ara, en encarrilar el judici de les dues peces separades, s'aplana el camí que Villarejo sigui jutjat dins d'aquell termini, especialment pel fet que l'antic membre del CNP, en la seva condició de preventiu, té prioritat en el seu enjudiciament a la Sala Penal de l'Audiència Nacional.

A través d'una nota de premsa, Anticorrupció reconeix precisament que la formació de peces separades "permetrà en aquesta causa d'extraordinària complexitat, fins i tot anteriorment a l'esgotament dels seus terminis, el ràpid enjudiciament per molt diversos delictes dels principals membres de la presumpta organització criminal", el líder del qual seria Villarejo.

Més judicis pendents

A més, l'excomissari té pendents uns altres dos judicis, pels quals la Fiscalia sol·licita quatre i dos anys de presó, respectivament. En el primer, el ministeri públic li acusa d'haver gravat i difós una reunió entre agents de la Policia Nacional i el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) relativa a la causa del Petit Nicolás. En el segon, la Fiscalia considera que l'excomissari va realitzar una denúncia falsa contra l'exdirector del Centre Nacional d'Intel·ligència Félix Sanz Roldán.