La Fiscalia Contenciosa Administrativa  s'ha posicionat sobre la intervenció del ministeri públic en els recursos contra la prohibició o modificació de les reunions i manifestacions durant l'estat d'alarma pel coronavirus. I ho fa deixant clars dos conceptes bàsics: que l'estat d'alarma no permet la suspensió de cap dret fonamental, però que sí que preveu l'adopció de mesures que poden suposar restriccions o limitacions. S'empara en la interlocutòria recent del Tribunal Constitucional del 30 d'abril del 2020 i en el fet que "cap de les successives disposicions de pròrroga dels seus efectes fa menció a cap suspensió, restricció o limitació del dret fonamental" de reunió i manifestació.

En conseqüència, diu el fiscal de sala delegat del Contenciós Administratiu, Pedro Crespo, "la vigència de l'estat d'alarma no constitueix per ella mateixa justificació jurídica apta i suficient per a la prohibició o proposta de modificació d'una reunió o manifestació".

Tot i així la Fiscalia destaca "raons de protecció de la salut pública davant del risc de contagi", perquè es pugui proposar canvis en el plantejament de les convocatòries de manifestació que es comuniquin a les autoritats competents. També destaca el ministeri públic que "el dret de  reunió no és un dret absolut o il·limitat", i el context actual, "d'una peculiar i qualificada situació", fa que es pugui demanar establir certes mesures.

Per la Fiscalia és clau que "davant les nombroses incerteses que, en l'estat actual de coneixement científic, genera l'esmentada malaltia, les mesures de distanciament social, confinament domiciliari i limitació extrema dels contacte i activitats en grup, son les úniques que s'han comprovat eficaces per limitar els efectes d'una pandèmia de dimensions desconegudes fins ara". I per aquest motiu, defensa que cal "ajustar la lògica a les condicions actuals" prenent decisions que garanteixin "de manera real i efectiva el respecte estricte a les mesures de prevenció del risc de contagi i que regeixen cada una de les fases indicades". 

I subratlla que per damunt de tot hi ha "la protecció de la salut pública" que constitueix "un interès públic essencial" i que "demana en els moments excepcionals presents tota la tutela possible".

Per tant, manifestacions i concentracions, sí. Però amb les mesures adients, segons les fases, per evitar el contagi.