La Fiscalia Provincial de Madrid ha presentat un informe davant del Jutjat d'Instrucció número 32 de la capital espanyola on aposta per donar carpetada a la petició de col·laboració judicial remesa des d'Andorra per imputar l'expresident espanyol Mariano Rajoy en relació amb l'operació Catalunya, així com altres alts càrrecs del seu gabinet, com Cristóbal Montoro, exministre d'Hisenda. La fiscal sosté que la querella té una "clara finalitat política" i cap indici en contra dels polítics assenyalats pels seus impulsors. L'última paraula, però, recau en el jutjat. 

Segons informa l'ABC, el text de 16 pàgines signat per la fiscal delegada de Cooperació i Internacional a la Provincial de Madrid recull els arguments pels quals es considera que s'ha de rebutjar la imputació de l'expresident popular. Per exemple, la fiscal incideix que hi ha una "manca d'elements probatoris suficients per col·laborar judicialment en la imputació de ciutadans espanyols a partir de querelles" que, a més, han estat "presentades per associacions que, si bé són andorranes, és públic i notori que tenen una relació estreta amb associacions catalanes". És en aquesta suposada connivència on veu les motivacions polítiques.

Per la seva banda, les autoritats andorranes cercaven investigar si l'Executiu de Rajoy hauria maniobrat utilitzant policies per, de forma il·legítima, cercar proves a Andorra contra Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras per utilitzar en la guerra bruta de l'Estat espanyol contra l'independentisme. Malgrat tot, la Fiscalia troba que les autoritats andorranes no aporten prou proves.

Defensant els processos espanyols 

A més de sostenir que hi ha motivacions polítiques en les peticions andorranes, la fiscal defensa les investigacions que es van fer a l'Estat espanyol sobre aquests fets. "Tots aquests processos van ser portats per òrgans judicials espanyols amb les degudes garanties i, si es van haver d'obtenir proves a Andorra, es va fer des del respecte més absolut als drets fonamentals. Així ha estat corroborat pels nostres tribunals. Si les querelles van encaminades a posar en dubte la forma d'obtenció de proves incriminatòries contra les persones esmentades, s'ha de rebutjar a més per afectar l'ordre públic espanyol", remarca en el seu escrit. 

La Fiscalia de Madrid va presentar aquest escrit el passat mes de gener. Ara, està en mans del jutjat d'instrucció en qüestió avalar la versió de la fiscal i, per tant, acabar rebutjant la comissió rogatòria d'Andorra o desmarcar-se. 

 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!