La Fiscalia Provincial de Barcelona ha obert diligències contra l'exalcalde de Badalona Xavier García Albiol pel pagament d'hores extra l'estiu de 2021 a agents de la Guàrdia Urbana quan anaven curts de personal i molts estaven de vacances. Segons han confirmat fonts municipals a l'ACN, els abonaments són per valor de 400.000 euros i s'haurien fet en període de vacances, tot aixecant una suspensió prèvia i ignorant dos informes desfavorables d'intervenció municipal i recursos humans. Per contra, el cap de la policia en va fer un de favorable, sobre el qual es va basar Albiol a l'hora de tirar endavant amb la decisió. A requeriment de la Fiscalia, el secretari municipal ja ha traslladat els informes de setembre de 2021. L'exalcalde s'enfronta a possibles acusacions per prevaricació i malversació de diners públics.

Albiol va pagar hores extra a policies de vacances

La Guàrdia Urbana de Badalona té uns 240 agents en actiu, però consideren que en caldria un total de 305. Aquesta manca d'agents es nota sobretot en els mesos d'estiu, sobretot al juliol i agost, quan la plantilla marxa de vacances. Davant d'aquesta necessitat, i en comptes de compensar els dies de vacances que no s'han gaudit, s'activen agents que en teoria han de fer vacances i se'ls aplica el concepte d'hores extraordinàries treballades. El 2021, però, la interventora municipal va analitzar la situació i va concloure que el pagament d'aquestes hores es feia de manera il·legal, donat que entenia que els agents no poden cobrar extres si es troben de vacances.

Així, la interventora va decidir suspendre els pagaments. En la mateixa línia es va posicionar la cap de recursos humans de l'Ajuntament, mentre que des de la Guàrdia Urbana es va fer un tercer informe en què es justificava el pagament als agents perquè eren hores que s'havien treballat. Davant d'aquest document, García Albiol va aixecar la suspensió i va efectuar el pagament, que ascendia a 400.000 euros, als agents que els corresponia cobrar les pagues. No va ser fins al mes de setembre que l'Ajuntament va rebre un requeriment de la Fiscalia, en què sol·licitava al consistori l'informe de la interventora municipal de setembre de 2021, en el marc d'unes investigacions iniciades el mes de maig. Aquesta documentació ja s'ha enviat, segons confirmen fonts municipals.

Quin és el procediment adequat?

Aquest estiu, però, s'ha tornat a repetir la situació d'haver d'activar agents del cos en període de vacances, però ara s'analitza de quina manera es poden pagar els imports corresponents. Ara com ara, la interventora municipal està analitzant les hores que es poden pagar perquè s'han fet de manera regular i quines no perquè els agents es trobaven en període de vacances. Per aquest motiu, es traslladarà al servei de resolució de discrepàncies de la Generalitat, que farà les funcions d'arbitratge amb un dictamen vinculant, per determinar si aquestes hores es poden pagar o no. En cas que el resultat sigui que es poden abonar, no hi hauria problemes per procedir als pagaments, però, en cas contrari, el consistori haurà d'explorar altres mecanismes de compensació. Es preveu enviar la documentació la setmana vinent, i tenir els resultats en un termini de tres mesos. Mentrestant, el sindicat policial PSU ha anunciat que protestaran a la plaça de la Vila coincidint amb el ple municipal de dimarts vinent, per reclamar els pagaments dels imports pendents en concepte d'hores extres.