La Fiscalia s'ha mostrat favorable que Jordi Cuixart pugui gaudir d'un permís extraordinari amb motiu del naixement del seu fill, previst per al 22 de setembre.

El president d'Òmnium Cultural, actualment en presó preventiva, ha presentat la sol·licitud davant de la Junta de Tractament Penitenciari perquè se li permeti abandonar la presó "per acompanyar i anar al part" de la seva parella, sortida que inclouria "les sis hores següents" al naixement i unes altres sis de diàries mentre duri l'hospitalització d'ella.

El Tribunal Suprem, abans de prendre una decisió ha demanat un informe a la fiscalia, que ara, segons avança ElPlural, s'ha mostrat a favor. Amb tot, el dictamen del ministeri fiscal no implica que el Suprem prengui la mateixa decisió i atorgui el permís sol·licitat.

Sempre segons l'esmentat mitjà, en l'escrit dirigit a la Sala Segona del Tribunal Suprem, el fiscal recorda que aquesta petició s'emmarca dins dels "supòsits legalment previstos" que recull la llei, com són "la mort o malaltia greu dels pares, cònjuge, fills, germans i altres persones íntimament vinculades amb els interns, infantament de l'esposa".

A més, s'assenyala que aquests permisos es poden concedir també a interns preventius, com és el cas de Jordi Cuixart, sempre i quan l'autoritzi el jutge corresponent i especificant que en cas de concedir-se s'hauran d'habilitar "les mesures de seguretat adequades". L'informe apunta al fet que hi ha processats en "situació de rebel·lia" i assenyala l'existència d'"una infraestructura bastant per aconseguir la sostracció a l'acció de la justícia".

El precedent de Rull

Pendents de la decisió final del Suprem, cal recordar que a un altre pres polític, Josep Rull, se li ha concedit un permís extraordinari per al 20 d'agost per acompanyar al seu fill en una operació. Amb tot, Rull tan sols podrà visitar-lo el mateix dia de la intervenció, el 20 d'agost, i una vegada hagi acabat l'operació haurà de tornar al centre penitenciari i a tota hora, el conseller anirà acompanyat de policia.