Finalment la Fiscalia General de l'Estat remetrà a la Fiscalia europea la investigació del contracte per la compra de mascaretes de la Comunitat de Madrid a l'empresa d'un suposat amic de la presidenta Isabel Díaz Ayuso, del qual s'hauria beneficiat el seu germà, Tomás Díaz Ayuso, amb una quantiosa comissió de 280.000 euros per intermediació. Només una part, això sí. Per unanimitat, aquest dilluns a la tarda, la Junta de Fiscals ha donat suport a la tesi d'Anticorrupció que volia remetre al ministeri públic europeu només la investigació per malversació de fons europeus d'aquesta adjudicació de 1,5 milions d'euros. La resta de la causa --la resta de delictes-- serà investigada per la Fiscalia espanyola. Escoltat aquest criteri, que no és vinculant, la fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, emetrà un pronunciament en aquest sentit.

Va ser divendres passat quan la Fiscalia Europea va reclamar investigar el contracte perquè hi veu indicis de frau en la gestió dels fons comunitaris destinats des de la Unió Europea a combatre la covid per part dels estats membre. Un cas que ja estava investigant la Fiscalia Anticorrupció després de les denúncies que van presentar el PSOE, Unidas Podemos i Més Madrid, i que rebutjava deixar anar.

El ministeri públic espanyol s'oposava a traslladar tota la causa a la Fiscalia Europea per dues raons. Per una banda, perquè interpreta que els fons FEDER (fons europeus de desenvolupament regional) no van ser malversats, perquè van destinar-se a la compra de mascaretes, com estava previst, i per tant no té recorregut europeu. Per altra banda, perquè volien continuar amb la investigació d'altres possibles delictes, com corrupció o tràfic d'influències, que no estan "indissolublement vinculats" a una possible malversació de fons europeus i que sí que poden tenir recorregut.

En aquest context, i davant la pressió europea, la Fiscalia espanyola ha optat finalment per dividir la investigació i continuar les seves diligències. Hi haurà dues investigacions en paral·lel, a Madrid i a Luxemburg.

Ayuso combativa

Mentrestant, Isabel Díaz Ayuso continua mostrant-se combativa i desafiant. Aquest dilluns li han tornat a preguntar per aquesta qüestió en un acte públic a IFEMA. I la presidenta de la Comunitat de Madrid ha insistit que "no hi ha res" irregular en el contracte del qual va beneficiar-se el seu germà: "Aquest contracte el podran portar després, la setmana que ve, al Vaticà, a l'OTAN, a l'ONU, a totes les fiscalies... però, quan no hi ha res, no hi ha res, per molt que s'entestin una vegada i una altra a alimentar-ho". I ha reblat: "No em preocupa el contracte, em preocupa Espanya perquè, veient tot això, penso que està a les pitjors mans".