L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha declarat com a testimoni en un judici contra un veí del municipi, acusat de fer pintades homòfobes en espais públics contra ell, aquest dijous a l’Audiència de Barcelona. Ballart, que militava al PSC i és actual president de la formació Tot per Terrassa, ha patit diversos atacs per la seva condició sexual, especialment a les xarxes socials, la majoria dels quals s’han arxivat perquè no s'han identificat als autors. En la vista d’aquest dijous, a la secció 9a de l’Audiència de Barcelona, la Fiscalia ha demanat dos anys de presó, 5.400 euros de multa i quatre anys d'inhabilitació per a exercir la professió docent o de lleure per al veí de Terrassa, a qui ha acusat d’un delicte de lesió a la dignitat de les persones. També ha sol·licitat que indemnitzi a l’Ajuntament de Terrassa amb 685 euros per reparar el mobiliari urbà afectat.

Els fets es remunten entre l’octubre del 2019 i març del 2020.  La Fiscalia sosté que el veí de Terrassa va fer “multitud de pintades” contra l’alcalcade Ballart “mogut per la seva animadversió i rebuig a la seva orientació sexual”. A més de pintades, va posar cartells manuscrits en diferents espais públics o en mobiliari urbà, perfectament visible per a qualsevol vianant, en les quals “denigrava de forma obsessiva amb insults homòfobs”, el batlle terrassenc.

“Símbol del terror”

La Fiscalia, en el seu escrit d’acusació, sosté que en les pintades s’associava el cognom de l’alcalde de Terrassa “amb l’esvàstica, símbol del règim de terror i fascisme de l’Alemanya nacional socialista”. I detalla més d'una quinzena de pintades i escrits que va fer el veí, les dates i els carrers. Per exemple, el 2 d’octubre de 2019 en la façana d’un supermercat va aparèixer la pintada “Maricón” al costat del cognom de l'alcalde, i una esvàstica. I en altres ocasions incloïa el PSC. Aquestes pintades van ocasionar desperfectes per tot el municipi que el consistori, en una pericial, ha taxat en 685 euros. La Fiscalia reclama que el veí pagui a les arques públiques.

Per tot això, la Fiscalia ha demanat al tribunal que condemni el veí de Terrassa a dos anys de presó, a més de pagar una multa de 5.400 euros i de no poder treballar en entorns educatius.

Denúncies a les xarxes

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart,  ha patit diversos cops aquests atacs homòfobs. L’estiu de 2016 va denunciar que havia rebut amenaces i insults homòfobs a través de Twitter. Els missatges van ser una resposta a la retirada del nom al carrer Salvador Gros, un voluntari de la División Azul. Un dels missatges afirma "Más vale que no te cruces conmigo que te pateo la cara" i acaba amb "Maricón de mierda".  

De forma informal, abans d’entrar al judici a l’Audiència de Barcelona com a testimoni, Jordi Ballart ha destacat la gran tasca de la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació, així com dels Mossos per perseguir aquests casos, malgrat les dificultats per destapar qui s’amaga darrere d’aquests missatges homòfobs.