La Fiscalia de Catalunya ha convocat per a demà, dimarts, el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, segons ha sabut El Nacional. La convocatòria, que es produeix en ple pols entre l'Estat i el Govern per la celebració del referèndum de l'1 d'octubre, li va ser comunicada divendres. També han estat citats el cap superior del Cos Nacional de Policia i el comandant de la Guàrdia Civil a Catalunya.

Els Mossos apareixen citats en la querella de la Fiscalia del Tribunal Superior de Catalunya (TSJC) contra el Govern arran de l’aprovació de la llei del Referèndum. El text de la querella inclou instruccions als diversos cossos policials, entre els quals els Mossos, perquè “adoptin les mesures necessàries per impedir la promoció, l'organització i la celebració del referèndum il·legal”.

Així mateix, Trapero figura en la llista d'un miler d’alts càrrecs que ha publicat el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) els quals s'adverteix de les conseqüències penals en cas que permetin que el referèndum tiri endavant.

La incertesa sobre quina serà la resposta dels Mossos davant la convocatòria és un dels aspectes que més preocupen el Govern espanyol, que ha activat una forta pressió policial contra l'organització de la votació.

Trapero ha aconseguit una forta projecció social arran del protagonisme que va assumir en l'explicació pública de les investigacions dels atemptats de Barcelona i Cambrils. L'èxit de la policia catalana a l'hora de respondre a aquells fets va fer que els Mossos i els serveis d'emergències hagin estat guardonats amb la Medalla del Parlament. El major es va encarregar de recollir el guardó diumenge de mans de la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, en un acte institucional en el qual va intervenir en nom de tots els cossos que han rebut el reconeixement.