La Fiscalia Anticorrupció considera provat que el Partit Popular valencià "va cometre un frau electoral" en les eleccions municipals de 2007 i 2011 en "incrementar el seu pressupost per a les campanyes mitjançant diners obtinguts de manera irregular". El fiscal Fernando Maldonado ha llegit el seu informe final en el judici que segueix actiu a l'Audiència de València després d'escoltar els processaments i els testimonis de la peça A del cas Imelsa, on ha assenyalat que "tot acte de corrupció suposa un gran retret ètic i moral perquè és una fallida a la societat i, quan els polítics es presenten a les eleccions com a paradigmes de la transparència i cometen frau en les eleccions, el retret és major". El fiscal ha situat a l'exvicealcalde de la ciutat, Alfonso Grau, —acusat de delictes de malversació, suborn en la seva modalitat continuada i falsedat documental— i l'exsecretària del grup municipal del PP Mari Carmen García Fuster —delicte continuat de suborn— com a "pedres angulars" de les irregularitats. L'informe de conclusions també apunta a frau electoral el 2015, però "en grau més baix". 

En el cas Imelsa, que investiga el presumpte finançament irregular de les campanyes del PP de València el 2007 i 2011 a través de donacions i pagaments d'empreses també estan investigats l'exgerent de la Fundació Turisme València José Salines i l'exresponsable de la Fundació de la Comunitat Valenciana per a la Innovació Urbana Juan Eduardo Santón.

Diners irregulars del PP

La Fiscalia assenyala que el PP va aconseguir "diners irregulars" de quatre fonts diferents: de diners aportats per fundacions i entitats municipals; empreses valencianes i una societat fantasma; ingressos en efectiu que consten, per exemple, en el Llibre Major de Laterne —mercantil que va fer campanya electoral de 2007—; i els bitllets de 500 euros que va lliurar Grau al seu exasesor Jesús Gordillo, testimoni principal de l'acusació pública que va canviar la seva versió en la vista.

La campanya de 2015, inicialment es va investigar en el procediment per delicte de blanqueig, però finalment l'Audiència la va acabar arxivant. "Tant en les eleccions de 2007 com en la de 2011 i 2015 el PP posava en joc una maquinària per a contrarestar l'efecte dels restants partits polítics i partia amb un avantatge fonamentalment econòmic", ha dit. En relació amb les campanyes de 2007 i 2011 ha recordat que els grups municipals no poden utilitzar diners en efectiu ni admetre donacions, i que tenen designat un pressupost des del PP nacional destinat a les campanyes. En concret, per a la campanya de 2007, hi havia un pressupost de 133.762 euros, i per la de 2011 de 150.200 euros. "No obstant això, en tots dos casos, els diners es va multiplicar exponencialment pel grup", ha afirmat. 

Fonts de finançament del PP valencià

L'escrit del fiscal recorda que el PP tenia 2 comptes corrents: un, que era el legal, on rebien les subvencions de l'Ajuntament, i l'altra on García Fuster era tresorera i "cobrava com a assessora de l'Ajuntament". Segons relata el fiscal és allà on ingressava "petites corrupteles, tal com deia l'exregidor de Cultura", "feia i desfeia el que volia, era com la 'Cova d'Ali Babá', un compte sense control", ha postil·lat.

Segons relata el fiscal va ser en aquest context quan apareix "l'home fort del PP, Grau", que tenia diversos càrrecs "primer tinent, regidor de Grans Projectes, portaveu del PP o president d'entitats". En 2007 Grau va ser designat, malgrat negar-ho, coordinador de la campanya i va subscriure el contracte amb Laterne, encara que no el va signar, per 150.000 euros. No obstant això, segons la declaració que va prestar Gordillo davant la Policia i el jutjat, la quantitat gastada per Laterne per a la campanya va superar els dos milions d'euros. "Si resulta que Grau, el PP, signa un contracte amb Laterne per 150.000 euros i Laterne gasta 2.500.000 euros, hi ha una diferència de diners que ha d'aportar algú. El PP no el pot aportar perquè hem examinat els comptes i no hi havia. Es va anar estirant del fil i es va descobrir", ha dit.

El fiscal apunta que la primera forma com s'aconseguien els diners era a través de fundacions i entitats creades per l'Ajuntament com CEyB, presidida per Santón, amb contractes amb Laterne i imports de diners "no justificats". El fiscal també ha citat a Fivec, delegada a Santón, i a la Fundació Turisme València, el gerent del qual era Salines i Grau el president del patronat. També s'ha referit a pagaments fets per empreses "en favor" de Laterne, "i tot això sense contracte ni justificació documental del treball fet", ha afegit. I tots els ingressos efectuats per aquestes mercantils "van coincidir, casualment, amb la campanya electoral", ha dit. La segona font de diners era una "societat fantasma", fundada l'any 2007 per l'amo de Laterne juntament amb grans empresaris de València, que van aportar una gran quantitat de diners. 

El fiscal assenyala com a tercera font d'ingressos, diners en efectiu comptabilitzat en el Llibre Major de Laterne: "En 11 dies d'abril de 2008 diferents mercantils van ingressar 400.000 euros que es van utilitzar per liquidar la campanya". La quarta forma va ser els diners en efectiu en bitllets de 500 euros que Grau aportava a Gordillo: "El testimoni va dir que Grau li havia donat 350.000 euros en bitllets de 500 euros, a més de xecs per a pagaments a Laterne", ha exposat. El fiscal ha determinat que l'any 2011 l'operativa del partit era la mateixa.