La Junta de fiscals de "la Fiscalia de la Comunitat Autònoma de Catalunya" (oficialment és la Fiscalia Superior de Catalunya) s’ha reunit aquest dimarts, de forma extraordinària, per denunciar les “greus acusacions" que el diputat de Junts Joaquim Jubert va proferir contra el tinent fiscal Pedro Ariche, per haver dirigit l’acusació de causes del procés, durant la comissió parlamentària del 16 de novembre, on el fiscal superior, Francisco Bañeres va presentar la memòria de la Fiscalia, com fa anualment.

En estar adscrit a la Fiscalia Superior de Catalunya, Ariche ha participat en causes contra polítics, que són aforats en el TSJC, i gran part de les causes han estat pel procés independentista de Catalunya, com ara la Mesa del Parlament. Un dels darrers judicis d'Ariche com a fiscal ha estat el de l’exconseller Miquel Buch (Junts), condemnat per malversació de fons i prevaricació per haver posat un escorta a l'exili al president Carles Puigdemont. La junta de fiscals ha acordat donar suport i destacar la professionalitat de Pedro Ariche, a més d’expressar el seu rebuig “a qualsevol mena d'ingerència en els principis de separació de poders i d’independència judicial”, segons un comunicat fet públic aquest mateix dimarts. L’Associació de Fiscals (AF) també ha emès un comunicat en què dona suport al seu associat, Pedro Ariche.

“No és benvingut”

En el comunicat, la Fiscalia sosté que Joaquim Jubert (Junts) es va dirigir directament al tinent fiscal Pedro Ariche, a qui va dir que "no era benvingut a la cambra", i que “va proferir a continuació greus acusacions contra ell”, en referència a la seva actuació professional, i que "havia vulnerat la presumpció d'innocència en nombroses ocasions", en referència a procediments judicials seguits contra líders independentistes "alguns fins i tot membres d'aquesta mateixa cambra".

 

Per a la Fiscalia, aquestes manifestacions, dirigides contra un membre del ministeri fiscal per raó exclusiva de la seva actuació professional, “a més de ser contràries a la més elemental cortesia i respecte institucional, constitueix un atac injustificat contra la tasca de jutges i fiscals per part dels qui exerceixen càrrecs públics, amb la inequívoca intenció de generar contra aquests un corrent d'opinió negativa entre la ciutadania”. S'hi afegeix que “revelen un absolut desconeixement per part del senyor Jubert del funcionament intern del Ministeri Fiscal, com a òrgan la voluntat del qual, expressada en les seves actuacions processals, es conforma de manera col·legiada i democràtica, de manera que el posicionament concret del fiscal esmentat en totes les seves intervencions ha vingut sempre avalat, no tan sols pel Fiscal Superior de Catalunya, sinó, a més, pel Fiscal General de l'Estat, mitjançant els seus òrgans tècnics”.

Per tot això, “la junta de la Fiscalia de la Comunitat Autònoma de Catalunya posa de manifest el seu suport total a l'actuació professional del tinent fiscal, Pedro Ariche, així com a la de tots els membres de les diferents fiscalies en els procediments judicials derivats de l'anomenat procés”,   a més d’insistir en “el seu respecte a les resolucions judicials que es van dictar en defensa de l'estat de dret, i el seu rebuig absolut a qualsevol classe d'ingerència en els principis de separació de poders i d’independència judicial”.

 

A la foto principal, el fiscal Pedro Ariche (esquerra) amb el fiscal superior, Francisco Bañeres, en una compareixença al Parlament. /Foto: Montse Giralt

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!