Cap canvi. La Fiscalia Anticorrupció  ha anunciat a l'Audiència de Barcelona que s'oposa a la recusació del jutge Joaquín Aguirre, i, per tant, avala que continuï al capdavant de la investigació del cas Volhov contra l'independentisme català, segons han anunciat fonts fiscals a ElNacional.cat, aquest dimecres. En concret, la Fiscalia afirma que no concorre en la causa de recusació  el motiu al·legat, que és que l'instructor té interès directe o indirecte en el plet o causa. És la mateixa posició que ha mantingut el Ministeri Fiscal quan l'advocat Gonzalo Boye, defensor de Josep Lluís Alay, va presentar la recusació del jutge Aguirre perquè el magistrat va sortir en una entrevista en una televisió alemanya i va parlar obertament d'aquesta investigació en curs, que cerca malversació de fons per part de l'independentisme i suposats lligams del president Carles Puigdemont amb una trama russa. La secció 21 de l'Audiència de Barcelona, que ja té les proves recollides per la magistrada instructora de la recusació, ha demanat el parer de la Fiscalia i ara ha de resoldre  si manté el titular del jutjat d'instrucció 1 de Barcelona al davant del cas Volhov o el deriva al jutge substitut natural.

Quan un jutge és recusat ha d'aturar la investigació per la qual se'l qüestiona fins que la seva situació es resolgui. Gairebé alhora de la seva recusació, el magistrat Joaquín Aguirre va declarar secreta la investigació de la peça 2 del cas Volhov, en la qual assegura que investiga “la injerència russa en el procés independentista de Catalunya”, emmarcada amb els fets del 2017. En la resolució, del març passatel magistrat sosté que és “imprescindible” practicar unes diligències que són “d’extrema sensibilitat” i per evitar “pertorbacions” acorda el secret d’aquesta investigació durant un mes. Recentment, el jutge Aguirre va declarar la pròrroga durant sis mesos de la peça 2, on citava Victor Terradellas, exdirigent de Convergència; Josep Lluís Alay, director de l’oficina del president Puigdemont, i a l’informàtic Jaume Cabaní.

Entrevista polèmica

L'advocat Gonzalo Boye sosté que el magistrat Aguirre va concedir l'entrevista amb la televisió alemanya abans que fes pública la pròrroga de la investigació del cas Volhov i ho qualifica de molt greu. "Sense la més mínima aparença d’imparcialitat ni pudor, es permet, entre altres coses, parlar d'una resolució que va fer aquell mateix dia”, afirmava Boye en l'escrit de recusació.

En l'escrit de recusació es reprodueix la intervenció del magistrat Aguirre a la televisió: “Es tractaria de la influència directa de Rússia en el procés d'independència de Catalunya, donant suport al procés d'independència, amb la finalitat que Rússia desestabilitzés, primer, la democràcia espanyola i obrint la porta posterior a la infiltració en totes les democràcies liberals d'Europa Occidental.”

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!