Cap objecció. Les fiscals encarregades de la causa d’Exteriors, contra excàrrecs dels governs d'Artur Mas i Carles Puigdemont —per haver promocionat la independència de Catalunya, atorgar subvencions i encarregar estudis, que sumen prop d’un milió d’euros entre el 2012 i el 2017—, no presentaran cap recurs contra la decisió de la titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona d’enviar tota la causa al jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, que investiga els organitzadors de l’1-O, segons ha informat la portaveu de la Fiscalia de Barcelona a ElNacional.cat, aquest dimecres. El març passat l’Audiència de Barcelona va donar la raó a Albert Royo, exsecretari general del Diplocat, i a l’exsecretari d’Acció Exterior, Aleix Villatoro, que se’ls investigava en dos jutjats per fets connexos i que calia acumular-los en un. Davant l’ordre de l’Audiència, la magistrada Carmen García ha resolt d’enviar tota la causa cap al procediment del 13, que és més antic. Això implica que set excàrrecs de la Generalitat se sumin a la macrocausa amb una trentena d’investigats per l’1-O, ja que Royo, Villatoro i Teresa Prohías eren els únics investigats en els dos jutjats.

La titular del jutjat 13 de Barcelona, Alejandra Gil, que inicialment es va negar a l’acumulació, haurà de resoldre si ho accepta tot, o només les despeses atribuïdes a Royo i Villatoro, que són la majoria. Decideixi el que decideixi implicarà fer noves diligències i allunyar més la data del judici, malgrat que la instrucció d’Exteriors estava gairebé enllestida. Royo, per exemple, es va acollir a no declarar en el jutjat d’instrucció 18 fins que es resolgués l’acumulació, que ha trigat més de tres anys a resoldre’s.

Els arguments de les parts

En una vista a la secció 2a de l’Audiència de Barcelona, les fiscals i l’advocada de l’Estat van defensar que les dues causes no s'acumulessin perquè s’investigaven fets delictius diferents: en el jutjat d’instrucció 13 hi ha 27 processats pels preparatius de l’1-O, mentre que al jutjat 18 s’investiguen 10 persones per “fets més amplis”, asseguraven, com ara un suposat fraccionament de subvencions i “vulnerar la normativa de la contractació pública” entre els anys 2013 i 2017. Per contra, l’advocada de Royo, Judit Gené, va sostenir que se’l perjudicava amb dos procediments separats; mentre l’advocat de Villatoro, Ramon Setó, criticava l’actuació de la Fiscalia perquè va denunciar les despeses d’Exteriors, després que la magistrada del jutjat d’instrucció 13 dictés la finalització de la investigació i el processament dels encausats de l’1-O, a més que es basaven en l’informe del Tribunal de Comptes, ja incorporat.

Romeva i altres sis investigats

Així, qui segur que s’incorporarà al procediment del jutjat d’instrucció 13 és l’exconseller Raül Romeva, perquè va concedir amb Villatoro una única subvenció de 40.000 euros a la Federació d’Organitzacions Catalanes Internacionalment Reconegudes (FOCIR) l’any 2016. La resta d’encausats són del govern d’Artur Mas: Roger Albinyana, exsecretari de la SAEUE; Víctor Cullell, exdirector d’Anàlisi de Presidència; Roser Clavell, secretària del Diplocat; Gerard Martí Figueras, exsecretari general d’Esports; Manuel José Vila, exdirector general de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i Antoni Reig, exdirector del Consell Català d’Esports.

La causa d’Homs, pendent

Paral·lelament, en la causa d’Exteriors, la magistrada va fer una peça separada amb la investigació a l’exconseller Francesc Homs, que inicialment va arxivar en no veure-hi fets delictius i l’Audiència de Barcelona l'hi va fer reobrir. En concret, se l’ha investigat per haver autoritzat tres despeses, que sumen uns 58.000 euros, el 2012: per una trobada mundial de comunitats catalanes, un estudi i una subvenció a CatDem. És previst que aviat la seva defensa demani l’arxivament de la causa.