La Fiscalia demana penes d'entre vuit i 18 anys de presó i la prohibició d'acudir a protestes durant cinc anys per a set manifestants acusats de provocar disturbis en una mobilització contra un acte de Vox a Barcelona, i d'apallissar dues simpatitzants del partit que acudien al míting.

En el seu escrit de qualificació, el ministeri públic acusa els manifestants dels delictes de desordres públics, lesions, tinença il·lícita d'armes, ultratge a Espanya i també d'atemptat contra l'autoritat, per haver llançat suposadament ampolles de vidre, coets i material de construcció contra la línia policial que els impedia acostar-se al míting de Vox.

Els incidents van tenir lloc en una protesta que la CUP, la seva branca juvenil Arran, la Plataforma Antifeixista i grups de CDR van convocar contra la celebració d'un acte de Vox a la plaça d'Espanya de Barcelona el març de l'any passat, que es va saldar amb dos simpatitzants del partit que lidera Santiago Abascal ferits després de ser colpejats, a cops de puny i puntades de peu, per un grup de manifestants.

Segons manté la Fiscalia, els manifestants, alguns amb la cara tapada i que enarboraven pancartes amb lemes com "No passaran", es van concentrar al costat d'una zona del carrer Tarragona que estava en obres i, des d'allà, van aprofitar per "agredir i assetjar persones aïllades" que es dirigien a l'acte de Vox, de manera que aquestes van haver de ser custodiades pels Mossos d'Esquadra.

El ministeri sosté que un grup que exercia "funcions de lideratge" en la protesta, entre els quals es trobaven els acusats i diversos menors d'edat, van tallar el trànsit i van emprendre una "acció vandàlica descontrolada", amb una "clara actitud bel·ligerant i agressiva" cap als agents desplegats.

Els acusats van llançar contra la línia policial fragments de material de construcció, així com ous, ampolles de vidre, senyals de trànsit o bengales, mentre un d'ells calava foc a una bandera d'Espanya "com a expressió gràfica de la seva voluntat d'ofendre la nació", segons el fiscal.

Presumpta agressió

Aprofitant aquesta "situació de caos", prossegueix la Fiscalia, cinc dels acusats es van desplaçar al barri de Sants, on van seguir movent contenidors, atacant la policia i encenent una foguera a manera de barricada.

En aquell moment, van travessar la zona dues persones que es dirigien al míting de Vox, amb samarretes amb lemes exigint la derogació de la llei de violència de gènere, i que van ser insultades i increpades pels concentrats.

Diversos dels acusats, amb la cara coberta i aprofitant l'"avantatge que els conferia la seva superioritat numèrica", sosté el ministeri públic, es van dirigir com una autèntica "massa d'assetjament" contra aquest grup de simpatitzants de Vox.

Mentre un dels acusats ruixava un simpatitzant amb un esprai que el va deixar sense visió, un altre li clavava cops de porra amb una defensa extensible que portava, segons el ministeri públic.

Al seu acompanyant, també el van copejar "de manera indiscriminada" fins a tirar-lo a terra i, un cop a terra, van seguir clavant-li cops de peu i cops de puny al cap i el cos, agressió que, segons la Fiscalia, no va anar a més per la ràpida intervenció policial.