La Fiscalia s'ha oposat que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya arxivi la seva querella contra la consellera Meritxell Borràs pel concurs per licitar urnes, en entendre que, encara que aquest va quedar desert, "va consumar" el delicte en convocar-lo amb la finalitat de celebrar un referèndum independentista.

En un escrit, el ministeri públic ha respost així al recurs que la defensa de la consellera i el seu exnúmero 2 en Governació Francesc Esteve va presentar contra la decisió del TSJC d'admetre a tràmit la querella que la Fiscalia va presentar contra ells pels delictes de desobediència, prevaricació i malversació, en convocar un acord marc per a la licitació d'urnes. 

Borràs va presentar el recurs dilluns a darrera hora, un dia abans que transcendís que el concurs de les urnes quedava desert.

Declaracions delatores

El fiscal no es creu Meritxell Borràs: "No és atendible l'argument que les urnes licitades en l'acord marc podrien ser necessàries en situacions molt diverses com eleccions sindicals, claustres universitaris, cambres agràries, etc., des del moment que l'anunci que declara desert el concurs va acompanyat per noves manifestacions que confirmen que es manté el compromís de comprar urnes per a la realització del referèndum il·legal a celebrar el dia 1 d'octubre del 2017".

I cita la roda de premsa posterior al Consell de Govern de dimarts on la consellera de la Presidència va persistir en la idea de comprar urnes per fer el referèndum: "En aquest sentit, la consellera de Presidència i portaveu del Govern Neus Munté, en roda de premsa posterior al Consell Executiu, va manifestar: 'Mantenim el nostre compromís amb la compra d'urnes. Hi haurà urnes l'1-O? Evidentment, hi haurà urnes. Per fer un referèndum se'n requereixen'".

Malversació de fons públics tot i no comprar urnes

La Fiscalia s'oposa a l'arxivament i a més reclama que es mantingui el delicte de malversació de fons públics tot i que ni s'ha gastat res en la compra d'urnes ni s'ha tirat endavant el concurs públic. 

"L'inici, formalitzat i publicat, d'un procediment de contractació administrativa dirigida a una finalitat il·legal posa de manifest que els seus autors han començat l'execució del delicte amb un fet causalment imprescindible per a la producció del resultat i per tant, arribat el cas, penalment rellevant", diu el ministeri públic en el seu informe.

La Fiscalia carrega contra els atacs polítics

El ministeri públic fa servir el seu informe per llançar un missatge contra, diu, "les afirmacions tan gratuïtes com infundades que s'aboquen en l'escrit de recurs en afirmar que la querella obeeix a un 'ús preventiu del dret penal' o, que 'persegueix fets que encara no s'han comès', frases potser idònies per ser emprades com a eslògans o consignes però que no es corresponen en absolut amb la realitat dels fets esdevinguts. El fiscal actua davant els tribunals en defensa de l'interès social i d'acord amb el principi de legalitat sense excepcions".