El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, ha advertit aquest divendres que la Fiscalia actuarà “sense complexos” contra els voluntaris del referèndum de l’1 d’octubre si considera que s’incompleix la llei.

Malgrat que ha assegurat que el suposat incompliment de la llei durant el referèndum és encara “una mera hipòtesi que no s’ha produït”, ha recordat el següent: "La Fiscalia està per fer complir la legalitat, i per tant si nosaltres entenem que en qualsevol circumstància s’ha incomplert la llei i s’entra en l’àmbit dels comportaments penals, lògicament actuarem sense cap tipus de complex ni exacerbació de la nostra actuació”.

Les declaracions les ha realitzat al Fòrum Nova Economia després ser preguntat si actuaria contra els prop de 4.500 voluntaris que el Govern calcula que necessita per a una jornada de votació com la que prepara Catalunya per al proper 1 d'octubre.

El fiscal general ja va afirmar després de l'anunci de la data i la pregunta pel referèndum que no es pronuncia sobre "propòsits, declaracions i manifestacions". Tot i així, ja va avisar: "Si quan arribi el moment els fets aconsellen que la Fiscalia actuï, doncs amb tota energia i en defensa de la legalitat en aquest moment ens pronunciarem".

La competència dels Mossos

Maza també s'ha manifestat sobre una hipotètica actuació del Govern central a l'hora de recuperar la competència dels Mossos d'Esquadra, si bé ha dit que es tracta d'una "qüestió política del Govern central" en la qual ell no pot entrar. 

Ho ha dit després que ahir el Ministeri d'Hisenda enviés un requeriment a la Conselleria de Governació per anul·lar l'oferta pública de 500 noves places de Mossos que ha anunciat el conseller, Jordi Jané.

Fonts del Departament d'Interior ja van assegurar a El Nacional que, després d'analitzar el requeriment, tiraran endavant la convocatòria tal com estava previst i que es publicarà aquest mateix mes.

Tornaria a nomenar a Moix

També ha parlat de l'ex fiscal anticorrupció, Manuel Moix, que va dimitir l'1 de juny després de ser descobert amb societats al Panamà. El fiscal general ha afirmat que tornaria a designar Manuel Moix com a fiscal Anticorrupció encara coneixent que aquest era propietari amb els seus germans d'un 25 per cent d'una societat radicada en el paradís fiscal.

A més de reafirmar-se en la decisió de tornar-lo a designar pel càrrec,  ha insistit que aquesta societat, heretada del seu pare, no té cap besllum de "il·legalitat", ni de "incompatibilitat" amb l'Estatut Orgànic del Ministeri Fiscal.

"Si hagués estat una societat a França o a Portugal hi hauria hagut algun problema? No. El problema és Panamà", ha justificat, al mateix temps que ha recalcat que l'empresa de la família Moix era legal com a "moltes" de les domiciliades al país llatinoamericà.