La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado, admet que la sentència de l'Audiència Nacional que absol el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero,  i la excúpula d'Interior és "molt contundent i sòlida", i per això cal "analitzar-la detingudament" per decidir si hi presenten recurs en contra, tenint en compte la sentència del procés dictada pel Tribunal Suprem. Delgado explica que el ministeri fiscal està estudiant l'escrit, però recorda que una sentència absolutòria és més difícil de recórrer perquè només es pot fer si s'ha fet una interpretació irracional de les proves.

Delgado, en una entrevista a eldiario.es i Infolibre, recorda el procediment de l'Audiència Nacional i el del Suprem contra el procés van començar amb un altre fiscal general, "que va tenir una intervenció directa i activa", i que ella no sap si hauria acusat de rebel·lió als líders del procésl, o de sedició a Trapero i l'excúpula d'Interior com ho va fer el seu antecessor.

No suposa una desautorització

Preguntada sobre el fet que les tesis del ministeri fiscal van fracassar tant en el judici al Suprem com a l'Audiència Nacional, Delgado manifesta que "aquesta és la grandesa de l'Estat de Dret". En tot cas, apunta que una sentència desfavorable "no suposa una desautorització", es tracta, assegura, d'una "distinta valoració dels fets".

Sobre els indults als condemnats en el judici al procés, la fiscal general afirma que la fiscalia tindrà en compte tots els aspectes i "específicament" els de la sentència, "que en molts aspectes és clau". L'informe no vinculant per al govern espanyol que ha de redactar el ministeri públic anirà a càrrec dels mateixos fiscals que van seguir el judici i ella, assegura, no hi intervindrà en el sentit de l'informe.

Respecte la possible rebaixa de penes pel delicte de sedició en el Codi Penal, plantejada per Podemos al Congrés, Delgado sosté que al segle XXI hi ha noves formes d'atemptar contra la democràcia, com la via tecnològica. Per això, creu que cal adaptar el Codi Penal a la realitat com, per exemple, castigant les possibilitats de cometre les mateixes finalitats de sedició d'una altra manera. Tot i això, creu que la reforma s'ha de fer per consens jurídic, polític i social. En el cas de Catalunya, Delgado creu que "també necessita molta racionalitat jurídica".

Foto principal: La fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado / Europa Press