Cap sorpresa. El tinent fiscal Pedro Ariche ha afirmat que Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó han de ser castigats per desobediència al Tribunal Constitucional (TC), aquest dijous, en el tercer i darrer dia de la repetició del judici a la Mesa del Parlament del 2017, en el TSJC, amb un tribunal diferent. “La Mesa va deixar de ser un òrgan imparcial i es va supeditar completament al poder executiu i als interessos del Govern i la ruptura amb l’Estat”, ha acusat Ariche als quatre membres sobiranistes de la Mesa, dels quals ha assegurat que “no estan emparats” per la inviolabilitat parlamentària. El mateix argument han usat l’advocat de l’Estat i l’advocat de VOX, com a acusació popular, que també sol·liciten que siguin condemnats a la mateixa pena que el TSJC els va imposar el 2020: 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic i 30.000 euros de multa.

Els exmembres de la Mesa de Junts (Corominas, Guinó i  Barrufet) i d’ERC (Simó) han tornat a assistir a la vista, en el banc dels acusats, i és previst que quan els seus advocats defensors finalitzin l’informe, després faran ús del dret a la darrera paraula. La llibertat d'expressió i la seva inviolabilitat parlamentària, i els canvis de jurisprudència del TC són els principals arguments.

Interpretació “esbiaixada”

En el seu informe, el tinent fiscal Pedro Ariche ha assegurat que les ordres que va donar el Tribunal Constitucional (TC) als quatre membres de la Mesa del Parlament de 2017 van ser “succintes, clares i concretes” i que “sabien les conseqüències que tenien”, a més d’haver rebut “advertències del lletrat major del Parlament i dels altres membres de la Mesa, Espejo i Pérez”. Ha afegit que “no estaven emparats per la inviolabilitat parlamentària”, citant una resolució del Tribunal Suprem de 2017 sobre un recurs de la causa catalana, i tampoc la seva actuació parlamentària de llibertat d’expressió perquè ha assegurat que en el ple del 6 i 7 de setembre de 2017, amb l’aprovació de les lleis de desconnexió, “va afectar altres diputats, que van marxar” de la cambra catalana.

 

Ariche també ha acusat els quatre membres sobiranistes de 2017 de fer una interpretació “esbiaixada” del reglament de la Mesa del Parlament en l’admissió a tràmit d’iniciatives i ha assegurat que “el 2009, el 2010 i el 2011 s’havia analitzat el fons d’iniciatives, no només de forma”, i que les resolucions del TC “no són una raresa o una ocurrència”.

El fiscal ha afirmat que Corominas, Simó, Barrufet i Guinó “van executar un pla en col·laboració i auxili d’altres persones per impulsar, tramitar lleis obertament inconstitucionals”, referint a la llei del Referèndum i la de transitorietat jurídica. Per tot això, demana que siguin condemnats per desobediència al TC -que ha qualificat de “desatenció innegable”, a una pena de 20 mesos d’inhabilitació a càrrec públic, tal com ja els va condemnar el TSJC -ha recordat-, amb un altre tribunal “per una pluralitat de fets”.

Per la seva part, l’advocada de l’Estat, Beatriz Vizcaíno, ha detallat  “dos actes” en els quals, a parer seu, els quatre membres sobiranistes de la Mesa van desobeir les ordres del TC. La primera, en admetre la resolució 306/XI, que s’impulsava un referèndum, i que en l’acta de la Mesa de 2016 “el lletrat major i el secretari general els van advertir obertament, que contravenien el TC”. El segon acte, per a Vizcaíno, amb la Mesa en què Guinó va substituir Corominas,  que en el 2017 es van admetre portar al ple les lleis de desconnexió.

 

L’advocat de VOX, Juan Cremades, ha demanat al tribunal que no apliquin una rebaixa de la condemna als diputats per les dilacions indegudes, com va demanar de forma alternativa a l'absolució, l'advocada de Junts.