L'eurodiputat del PP català Santiago Fisas assegura que si el referèndum de l'1-O és "de pacotilla" el Govern espanyol no en farà "ni cas". En una entrevista amb l'ACN, Fisas diu que no creu "que calgui" aplicar l'article 155 a Catalunya per frenar la votació i fins i tot es planteja si "políticament seria adient aplicar-lo". "Jo no en soc partidari", admet l'eurodiputat popular, que afirma que "pot haver-hi altres solucions". "Jo no li puc dir si hi haurà o no referèndum, no ho sé", reconeix Fisas, que tot i això afegeix que la votació "no té cap sortida" i no tindrà "cap reconeixement ni per part del Govern espanyol ni per part d'Europa". "El dia 2 jo crec que ens hauríem d'asseure a la taula i començar a pensar solucions realistes per part de tots", remarca.

"Qualsevol article legal de la constitució és aplicable, però dit això, no crec que calgui", assegura Fisas sobre l'article 155. L'eurodiputat popular assegura que "de cap manera" anirà a votar en el referèndum de l'1 d'octubre, que avisa que "va en contra la Constitució, va en contra de l'Estatut i va en contra de la normativa internacional". "Va en contra de tot, ens trobem amb una il·legalitat total, i no hi ha possibilitat de tirar-lo endavant, sobretot com s'està preparant", diu l'eurodiputat del PP. 

Tot i que remarca que no li agrada fer "política ficció", Fisas reconeix que "la Constitució es pot canviar" i que si el procés es fes "d'una manera legal" ja "veuríem què passaria". "Reconec que és molt difícil que es pugui tirar endavant aquest canvi de Constitució, no és impossible, perquè està dins de la pròpia normativa constitucional, però és molt complicat per les majories polítiques que hi ha a Espanya", indica. 

"La llei és la llei", reitera Fisas, que diu que "a hores d'ara és el que hi ha" i que l'1-O "no es pot tirar endavant d'aquesta manera perquè no tindria cap reconeixement de la comunitat internacional". "Declarem il·legalment la independència de Catalunya, i què passa? Continuem igual que el dia abans, és la veritat, però amb un trencament", avisa Fisas, que diu que li preocupa la gent que creu en la independència "amb total bona fe" i que considera que es quedarà decebuda l'endemà del referèndum. 

Per això, l'eurodiputat del PP té "clar" que el 2 d'octubre cal "negociar". "Hi ha un problema polític, això és evident, i és evident que aquest problema polític s'ha de resoldre dins de la legalitat, però s'ha de parlar", reitera. Segons Fisas, el diàleg fins ara és "molt complicat" perquè el president Puigdemont fa, des del seu punt de vista, "xantatge" a Madrid. 

La visió a Brussel·les

L'eurodiputat admet que "fa uns mesos ningú parlava del tema de Catalunya" al Parlament Europeu però que "ara sí que se'n parla". "Hi ha gent, molta gent, que em pregunta, els col·legues em demanen què passa a Catalunya", diu Fisas, que tot i així adverteix que "els grans països" com França, Alemanya, Itàlia o Polònia no els interessa "obrir el meló". "Hi ha altres països de l'òrbita soviètica, països bàltics, de l'ex-Iugoslàvia, que d'entrada poden tenir certa simpatia", reconeix, tot i que diu que "no volen acceptar qualsevol cosa que sigui il·legal". 

"La independència ningú se la creu de veritat, pensen que això és un moment de tensió, però que al final es trobarà una solució, alguna negociació", destaca Fisas. L'eurodiputat del PP diu que hi ha "certa preocupació" però "limitada". "Fenòmens com el de Podemos preocupen més", conclou.