"El temps s'acaba per al compromís català". Aquest és l'avís que el cap d'internacional del Financial Times, David Gardner, ha enviat a Mariano Rajoy, en un article a l'esmentat diari on emplaça el govern espanyol a oferir un pacte fiscal "transparent" i "just" per a Catalunya, en lloc de continuar tractant la Constitució "com una tauleta de pedra" i no com un document que pot evolucionar i canviar perquè, d'aquesta manera, "passarà el temps del sentit comú".

Subratllant que, per sisè any consecutiu, els independentistes s'han manifestat durant la Diada "sense trencar ni un vidre", però sí "amenaçant de trencar l'ordre democràtic post-franquista"; Gardner adverteix que els "separatistes radicals han suplantat els governants catalans reafirmant el nacionalisme espanyol de Castella i dividint l'esquerra a Catalunya i a tot el país".

A més, el cap d'internacional del FT també recorda que en cas que guanyi el 'sí' en el referèndum, el resultat serà vinculant encara que el Tribunal Constitucional hagi decidit que és il·legal i l'hagi prohibit sota l'empara de la Constitució espanyola. Això, a parer seu, ha dividit tant Catalunya com Espanya.

L'argument de l'avís

Ara bé. Després de repassar els diferents esdeveniments que han anat tenint lloc al llarg d'aquests anys relacionats amb el procés i d'explicar que els catalans "se senten una nació", Gardner comença a dir les coses pel seu nom i compara "la manifestació ciutadana cívica" de l'Onze de Setembre amb l'"espectacle de les forces de seguretat espanyoles" provant de perseguir tot allò que tingui a veure amb l'1-O.

Actuar d'aquesta manera és "menys inflamatori" que aplicar, per exemple, l'article 155, però tot i així la situació continua estancada perquè Rajoy, tot i haver tornat a apel·lar al diàleg, "no té clar que això sigui un problema polític" i l'avisa que si continua per aquest camí, serà "aixafat per la sedició".

Un Rajoy (i un PP) que ja va contribuir el 2010 amb què s'incrementés el sentiment independentista tombant l'Estatut i "negant-se" a discutir sobre això tot aquest temps que ha estat al poder. Precisament per tot això, Gardner avisa al govern espanyol que si Madrid continua per aquest camí, els passarà el temps. Queden només dues setmanes, recorda.