El diari britànic Financial Times ha advertit en un reportatge sobre el gir a la ultradreta d'Espanya, que PP, Cs i Vox estan competint per determinar qui és més masclista contra els independentistes catalans. "Quaranta anys després, el sistema bipartidista s'ha fragmentat i el sistema autonòmic té el risc d'enfonsar-se. El fallit referèndum sobre la secessió de Catalunya del 2017 -que va ser il·legal segons la Constitució del 1978, que declara indivisible Espanya- ha deixat els catalans dividits i ha donat ales al nacionalisme espanyol. Tres partits de la dreta [PP, Cs i Vox] estan atrapats en una espiral d'hipèrboles per demostrar qui adopta la postura més masclista contra els independentistes", assenyala.

Segons el Financial Times, les eleccions generals del 28 d'abril són en aquest escenari "tan importants" com les primeres eleccions democràtiques postfranquistes del 1977, "tot i que seran més incertes".

El diari apunta que, a diferència de llavors, mentre el terrorisme basc d'ETA atacava la transició, ara els bascos semblen "bastant satisfets" amb l'actual escenari, mentre que els catalans "qüestionen el futur de l'Estat espanyol". Financial Times culpa d'aquest canvi radical el govern espanyol de Mariano Rajoy, per la fallida de la reforma de l'Estatut.

Financial Times

"No hi ha dubte del paper que va tenir el PP. Va fer campanya contra l'Estatut reformat, que va ser laminat per una decisió del 2010 del Tribunal Constitucional espanyol, fins i tot després que el van aprovar els Parlaments espanyol i català i va ser votat en referèndum. El PP es va jugar la unitat d'Espanya que s'havia guanyat amb tant esforç, pel benefici partidista, i el govern [espanyol] va fer passar l'independentisme català de la marginalitat a ser el corrent dominant, i la política identitària va passar a ser el sistema polític espanyol", ha assenyalat. 

Segons Financial Times, PP, Cs i Vox practiquen un "fonamentalisme constitucional de dretes" que s'està imposant davant "el federalisme imprecís" dels socialistes, "que també inclou centralistes extremistes".

El resum del diari és que tot plegat és una "guerra cultural" i no descarta que acabin decantant la balança de les eleccions les dones.