El diari Financial Times, el més influent en el món econòmic, ha manifestat que el criteri de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE en el sentit que els eurodiputats obtenen l'acta amb les eleccions, dona oportunitats al president Carles Puigdemont per entrar al Parlament europeu i obtenir la immunitat.

"Un assessor principal del Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar, ha donat oportunitats a Carles Puigdemont, l'anterior líder català que va sortir d'Espanya per evitar ser processat, en argumentar que Madrid no pot impedir que els electes del Parlament europeu tinguin immunitat judicial", assenyala, recordant que tot surt d'una demanda que va impulsar el vicepresident Oriol Junqueras per al seu cas.

Financial Times recorda que ni el president d'ERC, ni Puigdemont, ni el conseller Toni Comin han pogut ocupar l'escó per pressions espanyoles, malgrat que van sortir escollits eurodiputats en els comicis europeus.

El diari recorda que Szpunar ha argumentat que el requisit espanyol de jurar la Constitució no forma part del procediment per ser escollit diputat al Parlament europeu. "El mandat parlamentari només es pot adquirir a través dels electors, i no pot estar condicionat a cap formalitat posterior", recorda que diu l'advocat general. El diari apunta que aquest criteri "és probable que marqui la pauta" per a la sentència definitiva en aquests casos.

Financial Times

Afegeix que Junqueras no es podrà beneficiar d'aquest possible criteri del TSJE, perquè ja està amb sentència ferma. En canvi, sí que podria beneficiar a Puigdemont.

"Puigdemont ha fet la seva pròpia demanda davant el TSJE, reclamant el dret a ocupar l'escó al Parlament europeu. Si el Tribunal li concedís a ell i a Comín l'estatus d'eurodiputat -la sentència pot arribar l'any vinent- l'europarlament hauria de decidir si reuneixen els requisits per obtenir la immunitat", afegeix.

Financial Times recorda que la qüestió catalana "és una de les que polaritza més la política espanyola, i que ha dominat la recent campanya electoral, que ha dut a un parlament fragmentat i sense una via clara per formar govern".