En el primer editorial després de la victòria de Boris Johnson a les eleccions del Regne Unit, el Financial Times ha posat deures contundents a Londres. El diari més influent en el món econòmic crida a la descentralització i avisa al primer ministre que el resultat de l'SNP dóna força a la seva líder, Nicola Sturgeon, per a reivindicar un segon referèndum

El paisatge polític britànic ha quedat reformulat després de l'esllavissada conservadora, que obre ara un mandat decisiu per treure Gran Bretanya de la Unió Europea el 31 de gener. Diu el Financial Times que amb aquest nou escenari, Johnson té l'oportunitat de mantenir una relació futura més estreta amb la Unió Europea del que preveu el seu acord de retirada i -també- d'adoptar el conservadorisme d'una sola nació que es va comprometre. Ara bé, per aconseguir-ho és condició sine qua non descentralitzar el poder de Westminster.

"Per mantenir el Regne Unit unit, el primer ministre ha de governar per a l'interès no només d’Anglaterra i de Gal·les, sinó d’Escòcia i tenint en compte la resta d’Irlanda i Irlanda del Nord", apunta l'editorial, que afegeix que Johnson ha de governar no només pels conservadors sinó també pel 48% d'escocesos independentistes.

En aquest sentit, el rotatiu demana a Johnson que la revisió constitucional traçada al manifest Tory hauria de considerar el "reequilibri dels poders entre Londres i les nacions i regions del Regne Unit". Això no només aproparia el govern a la gent, considera el Financial Times, sinó que també podria actuar com a vàlvula de seguretat contra les forces que separen la unió. "El preu d’assegurar el Brexit no ha de ser la dissolució del Regne Unit", conclou. 

 Editorial New York Times

Per altra banda, i com a segona demanda, el diari britànic indica que Johnson necessita una estratègia per al nou govern que sigui capaç d’afrontar un segon repte. Més enllà de "l'estrès que el Brexit suposa per a la UE", el Financial Times destaca la importància de l'augment del vot sobiranista a Escòcia. Això, sumat a una possible debilitació de la cohesió al Regne Unit amb el pas del temps per a motius comercials marcarà de totes totes la legislatura.

La creació d’una frontera reguladora al mar d’Irlanda –com indica l’acord de retirada de Johnson– amenaça la unitat del Regne Unit després que Irlanda del Nord hagi obtingut per primera vegada més vots nacionalistes que unionistes", alerta el rotatiu. El mateix ha passat a Escòcia, on el 45% dels vots a l’SNP "reforça les demandes de la primera ministra Nicola Sturgeon per a un altre referèndum d'independència". 

L'àmplia majoria de Johonson -combinada amb un reforçat partit nacional escocès a Escòcia i els guanys nacionalistes a Irlanda del Nord- posaran a prova, segons el Fiancial Times la integritat del Regne Unit.