El diari britànic Financial Times ja està buscant nova feina a la vicepresidenta econòmica espanyola, Nadia Calviño, per a després de les eleccions generals del 23 de juliol. El rotatiu apunta que podria dirigir el Banc Europeu d'Inversions (BEI), i insisteix que Calviño ja s'ha convertit en una "rival formidable" de la que fins ara era la favorita, la danesa Margrethe Vestager, que és l'actual vicepresidenta de la Comissió Europea encarregada de Competència.

De moment, Espanya no ha presentat encara la seva aposta per liderar l'organisme europeu, però tot apunta que el perfil de Calviño podria ser el finalment triat. El govern danès va proposar a principis de setmana Margrethe Vestagel, del Partit Liberal, que ha rebut el suport de França a través d'un missatge d'adhesió del comissari de Mercat Interior, el francès Thierry Breton.

El relleu al capdavant del BEI es produirà l'1 de gener del 2024, perquè l'actual president del banc, Werner Hoyer, finalitza el mandat al desembre. Els ministres de Finances de la UE hauran d'analitzar la successió al capdavant del BEI al setembre en una reunió informal que se celebrarà a Espanya, que assumirà al juliol la presidència rotatòria del Consell la UE. La decisió final es prendrà a l'octubre. "És clar que presentarem dins el termini i en la forma escaient un candidat", ha assegurat la titular d'Economia, deixant clar que Espanya optarà al càrrec.

I si guanya Feijóo...

 

Les eleccions del 23 de juliol són un impediment per a la promoció de Calviño per a aquest càrrec, si bé després podria tenir camí obert. Ara és la cara econòmica del PSOE a la campanya electoral, i aquesta serà la seva prioritat fins a l'agost. Després de les eleccions es considera transcendental la reunió informal del Consell d'Afers Econòmics i Financers (Ecofin) a Santiago de Compostel·la que se celebrarà el 15 de setembre, i que presidirà previsiblement Calviño. Si les eleccions generals les guanya el PP, l'actual vicepresidenta hauria de negociar amb el llavors president Alberto Núñez Feijóo que la proposés per al càrrec, cosa que no es pot descartar perquè el perfil de Calviño és liberal. Un altre factor de l'elecció, segons apunta el Financial Times, és que els càrrecs del BEI consideren que ha arribat l'hora que una dona presideixi l'organisme.

El Banc Europeu d'Inversions, que té la seu a Luxemburg, concedeix finançament a projectes que contribueixin a assolir els objectius de la UE, tant a l'interior de la unió com a fora.