Les polèmiques al Parlament no aturen de ressonar. Prejubilacions d'or per funcionaris, triennis, dietes sense justificació... i ara una nova qüestió: el fill de la secretària general del Parlament ha aconseguit una plaça interina d'uixer. La Mesa del Parlament el va nomenar dimarts passat, sense saber que es tractava del fill d'Esther Andreu, ja que aquesta no va advertir l'organisme d'un eventual conflicte d'interessos durant tot el procés de selecció en el qual el seu fill va guanyar la plaça, segons explica l'agència Efe, que ha parlat amb diverses fonts de la Mesa que asseguren que desconeixien la relació de parentiu entre la màxima responsable de l'administració parlamentària i un dels concurrents en el procés selectiu. En un comunicat remès a la premsa aquesta tarda, el Departament de Comunicació del Parlament ha assegurat que "la secretària general no ha participat ni directa ni indirectament en el procés de selecció", i que abans de constituir la borsa de treball, ja va "va manifestar que, donada la càrrega de feina, s’inhibia de qualsevol participació en el procés selectiu".

Andreu és la mà dreta de Laura Borràs, però malgrat això fonts de presidència del Parlament han assegurat que la presidenta va conèixer a posteriori aquesta relació familiar, i reconeixen que no es va informar la resta de membres de la Mesa, tot i que defensen que Andreu no va prendre cap decisió en relació amb aquesta selecció de personal interí. Aquest episodi arriba en un moment en què Andreu ja està molt qüestionada dins de la cambra per la seva actuació en relació amb les llicències d'edat o la retirada de l'escó al cupaire Pau Juvillà.

La llei 40/2015 de Règim Jurídic del Sector Públic estableix en el seu article 23 que les autoritats i el personal al servei de les administracions "s'abstindran d'intervenir en el procediment i ho comunicaran al seu superior immediat" quan hi hagi "parentiu de consanguinitat dins del quart grau" amb algun dels interessats. L'obligació de comunicar una situació "als organismes jeràrquicament superiors" queda justificada en el tercer punt del mateix article de la norma, que indica que aquests podran ordenar a la persona afectada "que s'abstinguin de qualsevol intervenció en l'expedient".

Andreu va participar en la selecció

No obstant això, diverses fonts de la Mesa asseguren que la secretària general no va informar d'aquesta circumstància a cap moment del procés, ni tan sols dimarts passat, quan es va formalitzar que una de les quatre places interines disponibles seria per al fill, que ocupa la quarta plaça a la borsa resultant del procés de selecció. Malgrat que Andreu no va formar part del tribunal que va avaluar al seu fill, sí que va participar en la selecció d'aquest, atès que les bases de la convocatòria diuen que "la comprovació i valoració dels coneixements i mèrits dels aspirants de la borsa corresponen a la comissió tècnica d'avaluació", formada per tres membres entre els quals "la secretària general o el funcionari en qui delegui". A més, va exercir com a assessora jurídica en les reunions de la Mesa en les quals es van adoptar decisions vinculades a procés de selecció.

Aquestes mateixes fonts de la Mesa qüestionen "l'ètica i l'estètica" de l'actuació de la secretària general, doncs en no comunicar el seu parentiu i formalitzar la seva desvinculació completa del procés no hi ha garanties que no hagi usat els seus coneixements sobre el mateix per afavorir el seu fill, que va ser l'aspirant que va obtenir una millor nota en la prova teoricopràctica.