L'expresident cubà Fidel Castro ha aparegut en públic després de 9 mesos de silenci. Ho ha fet en una trobada amb alumnes i professors de l'escola Vilma Espín de L'Havana, per retre homenatge a la seva cunyada, esposa de Raúl Castro, que va donar nom a l'escola. Espín, de la qual es compleixen 86 anys del seu naixement, és considerada una heroïna de la revolució cubana, i va ser una de les figures més influents del govern cubà des del 1959. Castro s'ha mostrat orgullós que la fundadora de la Federación de Mujeres Cubanas (FMC), que va morir el juny de 2007 de càncer als 77 anys, hagués "sacrificat la seva vida" per la revolució. 

Al vídeo de la seva intervenció a l'escola, emès per la televisió cubana, Castro hi apareix amb el seu ja clàssic xandall, i ha parlat amb veu ronca.

Des que es va apartar del govern cubà el 2006, les aparicions públiques de Fidel Castro s'han reduït exponencialment, fins al punt que els darrers dos anys s'han publicat imatges de poc més de 10 trobades. Són tan poques les informacions que es publiquen sobre ell, que constantment corren rumors sobre el deteriorament de la seva salut, motiu pel qual va renunciar definitivament a la presidència del govern cubà, i fins i tot sobre la seva eventual mort.

Arran de la reunió de Barack Obama amb Raúl Castro el mes passat després de gairebé un segle des de l'últim cop que un president nord-americà visita l'illa, Fidel Castro va escriure un dur article d'opinió sobre la trobada al diari oficial Granma. "No necessitem que l'imperi ens regali res", hi deia. "Els nostres esforços seran legals i pacífics perquè és el nostre compromís amb la pau i la fraternitat de tots els éssers humans que vivim en aquest planeta".