Un turista despistat que passeja pel centre de Barcelona aquest diumenge pregunta a una dona que porta una bandera d'Espanya què està passant a la plaça Sant Jaume. Ella li contesta en castellà que "Pedro Sánchez, el president, és un lladre". No parlen el mateix idioma i l'home marxa sense entendre ben bé el perquè de la manifestació, però la dona es dona per satisfeta amb el seu resum. Ella ha estat una de les 500 persones -segons xifres de la Guàrdia Urbana- que ha acudit a la manifestació espanyolista davant el Palau de la Generalitat contra l'acord per l'amnistia entre el PSOE, Junts per Catalunya i ERC. Alguns dels manifestants porten ninots —Puigdemont vestit de pres i Sánchez amb un nas de Pinotxo— que ja havien fet a finals del 2023 després de l'acord d'investidura i del registre de la mateixa llei al Congrés, però no serà fins aquest dijous que finalment la norma s'aprovi a la cambra baixa. Els partits espanyolistes del Parlament (PP, Cs i Vox) havien donat suport a la convocatòria que no ha aconseguit omplir la plaça Sant Jaume. 

manifestació contra l'amnistia a la plaça Sant Jaume (6)
Una dona es manifesta contra l'amnistia a Barcelona / Foto: Miquel Muñoz

Com ha anat succeint durant els últims mesos des de les eleccions espanyoles del 23-J, que van tenir com a resultat la dependència de Sánchez dels partits independentistes per mantenir-se a la Moncloa, la diana de les crítiques dels ultres han estat el mateix president del govern espanyol i Carles Puigdemont, a l'exili des del 2017 i que podria tornar a Catalunya en els mesos vinents si l'amnistia s'acaba aplicant. "Puigdemont és espanyol" i "Puigdemont a presó" han estat els càntics més repetits, així com insults a Pedro Sánchez i lloances a Santiago Abascal, "orgull nacional". La ultradreta ha aprofitat per muntar una carpa a la plaça Sant Jaume i a banda de les banderes espanyoles també destacaven les que portaven el nom del partit. 

20240310 MM NoAmnistia (2 de 4)
La plaça Sant Jaume, aquest migdia / Foto: Miquel Muñoz

Puigdemont, en boca de tots

Durant la concentració, que ha estat molt breu i no s'ha allargat més de quaranta-cinc minuts aquest migdia de diumenge, també s'ha fet una lectura del manifest de les entitats convocants, que inclouen bona part de les associacions espanyolistes i unionistes del país. Abans, l'organització de l'acte ha volgut enviar un missatge d'advertiment des de l'escenari col·locat a la plaça Sant Jaume, dirigit a tots els diputats socialistes que la setmana que ve hauran d'aprovar la llei d'amnistia al Congrés: "Pensin i votin en consciència. I que sàpiguen que si donen suport a aquesta llei seran còmplices de Puigdemont", han exclamat, entre aplaudiments.

manifestació contra l'amnistia a la plaça Sant Jaume (3)
Dos ninots de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont / Foto: Miquel Muñoz

"La culpa ja no serà només de Puigdemont sinó de tots aquells que han votat a favor de l'amnistia", han insistit. El cognom del president a l'exili ha estat el més repetit durant aquesta manifestació, on també s'ha criticat durament al PSC. Durant la primera fase del procés, especialment l'octubre del 2017, els socialistes catalans se sumaven a les manifestacions de l'espanyolisme i l'unionisme, una situació que ha canviat radicalment en els darrers mesos i que sembla complicat que es torni a repetir. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!