La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ja és camí de Barcelona. El seu cotxe oficial ha entrat dins la presó d'Alcalá Meco, fins a la porta del mòdul de dones, per poder sortir preservant la intimitat de la segona autoritat del país i evitar la imatge pública de la pena del telenotícies, amb la persecució dels centenars de càmeres que l'esperaven a la porta del centre penitenciari.

El seu advocat, Andreu van den Eyne, que ha patit el núvol de periodistes tant a l'hora d'entrar com de sortir, ha gestionat l'entrada del vehicle oficial amb el seu escorta i el seu xofer fins dins de tot de la presó i evitar també el passeig a peu fins a la porta que habitualment fan tots els presos que surten en llibertat.

L'estada a la presó de Forcadell ha estat de 14 hores. Va ingressar a mitjanit i ha sortit pocs minuts després de les dues del migdia, a tota velocitat. Fora l'esperava un cotxe de Mossos de paisà, que ha acompanyat el cotxe oficial fins a la sortida de Madrid. Anna Simó acompanya Forcadell, tot i que ha esperat la sortida del cotxe oficial en un punt apartat de la presó.

5 hores per tramitar la sortida

Aquest matí a primera hora l'equip de lletrats de Carme Forcadell ha pogut fer el pagament de la fiança. De fet, els diners ja els tenien ahir dijous, però no els van poder pagar perquè quan es va decretar presó eludible amb fiança per a la presidenta del Parlament de Catalunya ja no hi havia cap oficina bancària oberta per fer la consignació. L’advocat de Forcadell, Andreu van den Eynde, s’ha personat al Suprem per conèixer el número de compte on cal fer l’ingrés dels diners, que segons va confirmar l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han sortit de la caixa de solidaritat de l’entitat. 

Un cop consignat el pagament, el jutge del Suprem Pablo Llarena ha fet l’ordre de sortida de la presó i ha enviat un funcionari a portar-la a la presó d’Alcalá Meco. 

xec fiança forcadell anc

Les garanties del Suprem

Forcadell ha dormit a la mateixa presó on, des del passat 2 de novembre, també estan recloses les conselleres Dolors Bassa i Meritxell Borràs.

La van traslladar des del Tribunal Suprem amb un cotxe de paisà, amb vidres tintats. Li van donar la possibilitat de canviar-se de roba al mateix Suprem, i així treure's les sabates de taló i posar-se roba més còmoda i discreta per entrar a Alcalá Meco.

El procés en curs

Pel que fa a les fiances de 25.000 euros per a cadascun dels membres de la Mesa, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i l’exvicepresident Lluís Maria Corominas, l’ANC també ha confirmat que els diners sortiran de la mateixa caixa de solidaritat. En el cas de Joan Josep Nuet, el jutge el va deixar en llibertat sense cap mesura cautelar.

Un cop abonin les fiances, tots ells (excepte Nuet) tindran la prohibició d’abandonar el territori espanyol, hauran d’entregar el passaport (tenen de límit fins aquest divendres a les 14h) i hauran de personar-se davant del jutge periòdicament per signar.

El jutge Pablo Llarena ja ha notificat l'acta de llibertat de Carme Forcadell, en la qual admet i declara suficient la fiança constituïda per quantia de 150.000 euros. Ara, un funcionari del Tribunal Suprem es traslladarà a la presó d'Alcalá Meco per fer-li el requeriment de les mesures cautelars de compareixences apud acta setmanals davant el TSJC de Catalunya o davant el jutjat de la seva conveniència, comparèixer davant del Tribunal Suprem sempre que sigui cridada, prohibició d'abandonar el territori nacional i la retirada de passaport, que ja ha estat lliurat per l'advocat de Forcadell al Tribunal Suprem.

A l'acta del jutge s'adverteix la presidenta del Parlament que l'incompliment de qualsevol d'aquestes obligacions determinarà el seu immediat ingrés a la presó.

La Fiscalia no recorre

La Fiscalia no recorrerà la resolució del magistrat Pablo Llarena que va decretar presó eludible amb fiança de 150.000 euros per a Carme Forcadell i llibertat sota fiança de 25.000 euros per als altres quatre. El ministeri públic destaca la renúncia a les vies unilaterals que van fer els imputats després que es demanés presó per a ells.