Més de cinc anys després del referèndum de l'1 d'Octubre, sembla que el periple judicial i mediàtic de nou professors de l'Institut IES El Palau de Sant Andreu de la Barca ha arribat a la seva fi. Segons informa aquest dimarts El Punt Avui i ha confirmat ElNacional.cat, els casos d'almenys set dels '8 del Palau' acusats de delictes d'odi contra els fills dels guàrdies civils per discutir el referèndum d'autodeterminació a classe l'endemà que se celebrés, han quedat sobreseguts de forma lliure en reconèixer que no hi havia delicte. En el darrer cas, però, i davant els recursos de la fiscalia i l'acusació popular, l'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat instructor de Martorell que es reobri pels indicis que diuen tenir contra una professora, tot i que en un principi tot quedés en un no-res.

 

7 dels 8 casos, sense recorregut

Així, almenys 7 dels 8 professors represaliats per debatre el referèndum del 2017 poden respirar amb tranquil·litat després de cinc anys de persecució i amenaces. En el recurs del ministeri fiscal a l'Audiència, indica el mitjà citat, insistien que els acusats havien menyspreat els alumnes de manera que no es podia emparar en la llibertat d'expressió, i que constituïa un delicte d'odi contra els fills dels guàrdies civils a qui asseguraven que havien assenyalat en la discussió de l'1-O. A més a més, la Fiscalia també va considerar que hi havia problemes amb la forma de l'arxivament de la causa i van rebatre el fet que el jutge l'hagués decretat provisionalment abans que l’Audiència resolgués un altre recurs que qüestionava el fet que s’hagués trossejat la causa en expedients diferents. Amb tot, la secció 9a de l’Audiència va reiterar en almenys un dels casos que els fets que potencialment es podrien considerar com a indicis d'un delicte només es van produir de manera breu i puntual, que ni tan sols es podien prendre en consideració.

En una piulada al seu compte oficial de Twitter, el líder de Junts, Jordi Turull, ha celebrat la fi del recorregut judicial, tot i que ha volgut recordar el patiment dels professors infligit pels cercles unionistes.

TUIT jordi turull professors elpalau
El missatge de Jordi Turull als 9 del Palau

Fi de la repressió als de l'IES Palau

Segons el ministeri públic, David, professor d'una assignatura optativa de 3r d'ESO, va demanar a classe que aixequessin la mà "els fills dels guàrdies civils" i, als que així ho van fer, els va dir que entenia que no se sumessin a la vaga "per la condició" dels seus pares i perquè aquests no eren independentistes. El professor els va instar llavors a anar a l'institut en les jornades de vaga i a assistir a classe amb normalitat, de manera que, sosté la fiscalia, va posar en "evidència" davant tots els alumnes els fills dels guàrdies civils, "assenyalant-los d'aquesta forma per ser blanc del rebuig i l'hostilitat dels seus companys d'aula". També el ministeri públic va denunciar vuit professors més de l'IES Palau pels comentaris que van fer a classe el 2 d'octubre, en què, segons el ministeri públic, van titllar els guàrdies civils d'"animals", "bèsties que només saben clavar pals", "gossos rabiosos" o "salvatges", també en presència de fills d'agents de l'institut armat.

Al llarg d'aquest temps, a l'institut El Palau gran part de la plantilla s'ha renovat pel malestar entre la plantilla i la tensió amb els pares que els van denunciar. De fet, una trentena de professors ja va demanar el trasllat de centre l'estiu del 2018, moment en el qual la dreta unionista i els mitjans espanyolistes van aprofitar el cas per carregar contra l'independentisme i acusar l'escola catalana d'adoctrinament antiespanyol als alumnes.