El moment televisiu més esperat d'aquest dilluns era l'inici del programa Al Rojo Vivo que presenta i dirigeix Antonio García Ferreras des de La Sexta, de dilluns a divendres, a partir de les 11 del matí. Ell mateix ha passat de fer preguntes a haver de donar respostes perquè és el protagonista de la notícia del cap de setmana. I aquest és el principal error que tots els codis deontològics del periodisme subratllen que mai es pot cometre. Però els àudios filtrats de l'excomissari corrupte de la Policia Nacional, José Manuel Villarejo, amb Ferreras preparant donar bombo mediàtic a una fake new del director d'OK Diario, Eduardo Inda, sobre un suposat compte offshore de Pablo Iglesias a Las Granadinas, l'han vist obligat a justificar-se.

Ara, Ferreras accepta haver-se reunit amb Villarejo

D'entrada, han venut a través de les xarxes socials que han començat parlant d'aquest fet, però no ha estat així: el sumari del programa ha cregut més convenient destacar com a primera notícia l'onada de calor, després els papers d'Uber i, en tercer lloc, els àudios del propi presentador amb Villarejo. I ha estat aleshores quan Ferreras ha tirat d'un discurs de pràcticament quatre minuts carregat, novament, de frases sentenciadores sobre el bon periodisme, apostant més per la posada en escena i el ritme en l'entonació, que el contingut pròpiament del missatge, i negant la major: "Per descomptat avui parlarem dels àudios del comissari Villarejo, aquí no hem d'amagar res. Ja he explicat aquí diverses vegades que en tres ocasions em vaig veure amb aquest personatge". En aquesta primera frase, ja trobem unes declaracions amb què es contradiu ell mateix. L'any 2019, en una tensa entrevista amb Pablo Iglesias, va alçar la veu per dir que ell "mai havia treballat amb Villarejo". La complicitat a diferents bandes de l'excomissari, Ferreras i Inda és evident.

Un discurs contradictori

Però no ha acabat aquí el discurs. "Mai no hem donat una informació falsa sabent que ho és. Ni aquesta de les Granadinas, ni cap altra, ni sobre Podemos, ni sobre ningú. Estem parlant d'uns àudios posteriors a què sortís la notícia. Una notícia sobre un presumpte compte a Granadinas i així ho vam dir: un 'presumpte' compte. I ho vam donar citant el mitjà que la treia com es fa habitualment a tots els mitjans. El primer de tot va ser trucar Iglesias. És clar que ens semblava estrany i fins i tot groller, i així ho dèiem, però la policia deia tenir aquest paper i que ho estava investigant. Per això la vam donar citant el mitjà i per això vam trucar immediatament en aquest mateix programa a Iglesias". Nova contradicció. Si bé és cert que la conversa amb Villarejo és posterior a la publicació de la notícia, Ferreras s'ha oblidat de recordar que en aquesta li explica a l'excomissari que, amb qui va parlar abans de fer-se ressò de la mateixa notícia, és amb el mateix Inda. "Li vaig dir, Eduardo, això és molt seriós, jo vaig amb això, però és molt delicat", es pot escoltar íntegrament en l'àudio filtrat.

"Tot pel periodisme"

Finalment, Ferreras ha basat la resta del discurs en intentar salvar la seva dignitat. "Menteixen quan diuen que vam donar una informació falsa sabent que ho era . Això és mentida. Quan sorgeix la notícia del presumpte compte a Granadinas l'expliquem citant el mitjà amb la resposta i el desmentiment immediat de Pablo Iglesias. I dins aquesta investigació arribem més tard a Villarejo. L'home que diverses fonts assenyalaven com el que podia estar darrere d'aquests documents. Havíem de preguntar-li per això. I és ell qui ens explica que no dona credibilitat a aquests papers que s'estaven estudiant per la policia espanyola i que segons ell els tenia en poder seu el director adjunt operatiu de la policia".

En un final de discurs tirant a la victimització, Ferreras ha conclòs: "Això passa perquè nosaltres fem periodisme! Les campanyes contra Podemos van ser una vergonya, però ells ara volen fer una cosa semblant contra nosaltres. Hem suportat atacs continuats i gràcies a La Sexta, que mai va vetar Podemos, ens van dir que érem els creadors d'aquest partit. I ara ens acusen de tot el contrari, és delirant". El periodista ha promès que seguirà parlant del tema, però tot el que havia de dir, sembla que ja ho ha tancat en aquest inici.

En aquesta tímida acceptació de la culpa, on Ferreras ha admès que de tot això també "ha après a ser millor, a fer millor periodisme", la seva parella Ana Pastor ha tret de context els pràcticament quatre minuts de Ferreras i s'ha quedat amb una única frase que ha subratllat a través del seu twitter: "No ho hauríem d'haver fet". I fins aquí, ja que ahir, la mateixa Pastor cridava a la prudència i demanava més context per justificar la conversa amb Villarejo.

Iglesias respon Ferreras

L'exlíder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, des de dissabte ha titllat "de merda" el sistema espanyol que considera que es basa "en una conxorxa entre diferents poders". Això deia al Preguntes Freqüents de TV3 i avui, ha tornat a la càrrega. Iglesias ha demanat intervenir al programa de La Sexta, però on ha acabat valorant les declaracions de Ferreras ha estat en un altre programa, La Hora de TVE: "El que ha dit Ferreras avui Al Rojo vivo, on he demanat entrar, és mentida. Ell sabia que era fals i quan em va dir que ho diria li vaig dir si realment es creia que jo tenia un compte ofsshore, em va dir, 'clar que no'. És a dir, va donar una informació sabent que era falsa per fer-nos mal. Això és greu per la democràcia espanyola, donar arguments falsos sabent-ho. És indecent que donés aquesta informació".